Naam Schanszichtpad geformaliseerd, Evert Clijnk niet vergeten

nov 29 2023, 15:04 Actueel
schanszichtpad 915x518 1
Het laarzenpad in de Kalverpolder krijgt officieel de naam Schanszichtpad. De Commissie Straatnaamgeving werd gevraagd om een advies en koos voor de benaming die in de volksmond al geruime tijd gebruikt wordt.
screenshot 20231129 143724
Het 1,2 kilometer lange pad loopt vanaf de parkeerplaats bij het Zaans Museum naar de Kalverringdijk, niet ver van het nieuwe Molenmuseum. Vanaf het pad, en met name vanaf de uitkijktoren nabij het Zaans Museum heeft de wandelaar een mooi uitzicht over de polder. Het pad is in het broedseizoen (van 15 maart tot en met 15 juni) overigens gesloten.
Vanuit Zaanstad zijn door de jaren heen meerdere verzoeken gekomen om het pad van een formele naam te voorzien en daarbij vooral te denken aan de heer E.P. Clijnk (1896 - 1977). Dit is in verschillende vergaderingen door de commissie overwogen en het heeft op 21 maart 2023 geleid tot een advies met die naam. De ontwikkelingen rond het pad zijn echter in een stroomversnelling geraakt en medio 2023 is het pad opgeknapt en opnieuw in gebruik genomen . Op alle informatie-uitingen op de Zaanse Schans wordt het pad Schanszichtpad genoemd, hoewel de naam nooit is geformaliseerd. De Commissie Straatnaamgeving koos derhalve uiteindelijk niet voor de naam Evert Clijnkpad.

Betekenis Clijnk

Dat betekent niet dat Clijnk vergeten wordt. 'Wij hechten waarde aan het verbinden van de naam Clijnk aan een locatie die gelinkt kan worden aan de Kalverpolder en zijn op zoek naar een daarvoor geschikte plek,' laat het college weten. Het Statenlid diende midden jaren 60 een motie in tegen de bebouwing van de Kalverpolder met het oog op de recreatieve waarde en de stichting van het molenreservaat en het reservaat De Zaanse Schans, aldus Zaanwiki
. Geen enkele van Zaanse gemeentebesturen van destijds was tegen woningen in de polder, maar Gedeputeerde H. Westermann had er geen bezwaar tegen om de Kalverpolder vrij te houden, mits er vervangende bouwgrond verkregen zou kunnen worden. De motie om niet te bouwen in de Kalverpolder werd met één stem meerderheid door Provinciale Staten aangenomen.