Deel gemeenteraad wil verdwijnen sirenes voorkomen

nov 28 2023, 16:46 Actueel
screenshot 20231128 164253
Een deel van de gemeenteraad is niet gecharmeerd van het mogelijke verdwijnen van het waarschuwings- en alarmeringssysteem . Demissionair minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid overweegt dat op grond van het rapport van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid waarin staat dat de sirenes overbodig en te duur zijn geworden.
Het rapport en daarmee de minister stelt dat alleen een NL Alert voldoende is bij alarmeringen, maar de fracties van de VVD, Rosa, de POV, SP en CU betwijfelen dat. Zij betogen dat er gelet op het soort bedrijven dat in Zaanstad gevestigd hier een groter risico bestaat op een ernstig incident dan gemiddeld in ons land en dat het wenselijk is om bij een calamiteit snel zoveel mogelijk mensen te bereiken. Het WAS-systeem heeft ook al vanwege de maandelijkse testen een groot bereik onder minder zelfredzame doelgroepen, zoals ouderen, laaggeletterden, digibeten en anderstaligen.

Minder kwetsbaar

De onderzoekers van het NIPV erkennen bovendien het nut van de sirenes in industriële gebieden, aldus de Zaanse fractie en het WAS is anders dan de systemen van NL Alert bij stroomuitval nog 96 uur beschikbaar. Eerdere netwerkstoringen hebben volgens hen laten zien dat afhankelijkheid van enkel NL Alert een risico is. Het afschaffen van het WAS zorgt voor een vermindering van het bereik met zeven procent.
De hoge onderhouds- en instandshoudingskosten van het WAS vinden ze een non-argument, aangezien die het gevolg zijn van het jarenlange uitstel door het Rijk. Daar zou Zaanstad niet de dupe van mogen worden en het college zou komende maand bij een overleg waarin de Veiligheidregio’s hun advies moeten geven over deze kwestie moeten strijden voor behoud van WAS-systeem in Zaantreek - Waterland, waarbij de kosten voor onderhoud en instandhouding door het Rijk gedragen worden.