Groene wijk De Bannehoven transformeert de plek van het oude gemeentehuis

Het hart van de nieuwe woonwijk.
Foto: Heren 5 Architecten

De gemeente Zaanstad heeft heeft gisteren de koop-, ontwikkel- en realisatieovereenkomst ondertekend over nieuwbouw op de Bannehof in Zaandijk, zodat daareen kleine 150 huizen kunnen worden gebouwd.

BPD Ontwikkeling BV en EME II BV (een samenwerking tussen de aannemers Van der Gragt Wormerveer en Tervoort Egmond) gaan De Bannehoven ontwikkelen. Volgens wethouder Grondzaken Addy Verschuren wordt het ‘een mooi gebied, met woningen van hoge kwaliteit’. ‘Duurzame huizen zonder aansluiting op gas, met een geheel eigen sfeer en Zaanse identiteit. Er zit bovendien een goede balans tussen de dichtheid van woningen en groen.’

In mei 2017 stelde de gemeenteraad de grondexploitatie van dit gebied vast en vervolgens konden drie ontwikkelaars een plan in te dienen. Die zijn beoordeeld door zowel een gemeentelijke selectiecommissie als door een klankbordgroep, bestaande uit wijkbewoners en vertegenwoordigers van omliggende zakelijke en maatschappelijke belanghebbenden zoals het verzorgingshuis Guisveld, Albert Heijn, het Saenredamcollege en de kiosk op het plein.

Andere uitstraling

In de plannen wordt een deel van het plein vervangen door water en worden de verbindingen met het naastgelegen winkelcentrum verbeterd. Door auto’s uit de openbare ruimte te weren – middels parkeren in binnenhoven of onder een parkeerdek met daar bovenop een tuin – krijgt de plek waar het eerste gemeentehuis van Zaanstad stond straks een hele andere uitstraling.

In 2007 is de ontwikkeling van een woningbouwprogramma op de Bannehof al een keer aanbesteed, maar destijds gooide de kredietcrisis roet in het eten. Het oude stadhuis is inmiddels gesloopt en het terrein is tijdelijk ingericht als speelterrein.

Zaanse Strip

Heren 5 Architecten tekent voor het ontwerp van de nieuw wijk. Dat bureau was ook verantwoordelijk voor de Zaanse Strip bij het station in Zaandam en is betrokken bij de transformatie van het Hembrugterrein.

Reacties