Ongekroonde burgemeester Zaandijk Jan Duijvis ereburger

Foto: Gemeente Zaanstad

Jan Duijvis (80) heeft gisteren in het Weefhuis in Zaandijk de erepenning van Zaanstad uitgereikt gekregen door locoburgemeester Harrie van der Laan. De onderscheiding wordt door het college toegekend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor de gemeente.

Duijvis wordt ook wel de ongekroonde of officieuze burgemeester van Zaandijk genoemd. Sinds hij eind jaren 70 in Oud Zaandijk kwam wonen heeft hij heel veel gedaan voor (de bewoners van) deze wijk. ‘Hij houdt de buurt draaiende; hij is de olie voor de motor Zaandijk,’ is het oordeel van het dagelijks bestuur van Zaanstad. Zo was hij vanaf het vroege begin betrokken bij de ontwikkeling van het gebied achter de kerk in Oud Zaandijk. Daar ontstond het plan voor de Domineestuin. De Stichting Domineestuin werd in 1979 opgericht en Duijvis was voorzitter van 24 augustus 1982 tot medio 2005.

Kunst

Mede dankzij zijn inzet is het plan Domineestuin zo succesvol geweest. Er woont nu nog steeds een groep diverse bewoners die sociaal net iets meer betrokken met elkaar zijn dan in een ‘normale’ buurt. Zij hebben ook allemaal op hun eigen manier een hart voor de Zaanse houtbouw. Duijvis draagt als oud begeleider en uitvoerder van de BKR-regeling ook de kunst een warm hart toe. Tot op de dag van vandaag geeft hij jonge, startende kunstenaars een podium als opmaat naar een succesvolle carrière door middel van het door hem opgerichte Budinsky fonds.

Lintje al binnen

Duijvis was in het verleden voorzitter van het bestuur van de Stichting Zaandijk 500, secretaris van het bestuur van de Stichting Honig-Laanfonds, medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Raadhuis Zaandijk en (vice)voorzitter van het Wijkoverleg Oud-Zaandijk. Hij ontving daar in 2005 al een koninklijke onderscheiding voor. Daarnaast is hij sinds jaar en dag bestuurslid van Stichting het Weefhuis. Het Weefhuis is een cultureel centrum, maar met name bekend door de vele exposities die er jaarlijks worden gehouden. De Stichting Kalverpolder en de Historische Vereniging Koog Zaandijk zijn twee organisaties die ‘recentelijk’ aan het CV van Jan Duijvis zijn toegevoegd. Ook bij deze twee organisaties zijn ze zeer gelukkig met de enthousiaste inbreng die hij tot op de dag van vandaag toont.

Stadsgids

Binnenkort gaat Duijvis op voor zijn diploma Stadsgids van Zaandijk, een initiatief dat is ontstaan tijdens de Jubileumtentoonstelling Zinnenprikkelend. Deze stadswandelingen over de Lagedijk en later ook door de Domineestuin zijn geschreven door hemzelf. Bijzonder hieraan is dat het zintuigelijke stadswandelingen zijn die worden opgenomen in de landelijke stichting Ogen en Oren tekort. Die gaat deze wandelingen ook organiseren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen