Veilig zwemmen kan nog, maar pas op met honden in stadswater

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Her en der duikt door het hele land blauwalg op, maar in de Jagersplas en Het Twiske kan nog veilig gezwommen worden. Wel is het verstandig om met het aanhoudend warme weer de stand van zaken even vooraf te checken.

Bron: Weer Online

Blauwalg groeit razendsnel als het water in plassen en meren opwarmt. De watertemperatuur stijgt de laatste dagen snel, terwijl het waterpeil zakt door verdamping. Hondenbezitters moeten hun dier ook niet zomaar in vijvers of ander stadswater laten springen, waarschuwen de waterbeheerders.

Blauwalg is een bacterie die in warm water een drijflaag vormt waarin gifstoffen ofwel toxines worden gevormd. Mensen en dieren knnen daar erg ziek van worden. Nu het steeds heel warm blijft duiken echter ook andere organismen op in open zwemwater, zoals de onschuldige maar zeer hinderlijke zwemmersjeuk. Er is nog geen botulisme gemeld. Die ziekte waar eenden en vissen aan sterven gedijt ook goed bij aanhoudende warmte. Als het gaat regenen koelt het water in plassen en meren af en verdwijnen de besmettingen weer.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen