Branche voorziet grote drukte bij de pomp eind juni

Foto: Google Street View

De Belangenvereniging Tankstations (Beta) voorspelt grote drukte bij de pomp aan het eind van deze maand, als mensen nog kunnen tanken tegen de huidige tarieven. Op 1 juli gaat de accijns op benzine en diesel weer omhoog. Tankstations zorgen er volgens  de branchevereniging voor dat de brandstofpompen ‘bom- en bomvol’ zitten.

De vorig jaar verlaagde accijns op benzine gaat vanaf volgende maand met zo’n veertien cent per liter omhoog. Diesel wordt dan tien cent duurder. Dat maakt een volle tank al snel meerdere euro’s duurder. Een volgende stap om de koopkrachtmaatregel af te bouwen volgt mogelijk begin volgend jaar. Beta-voorzitter Ewout Klok verwacht dat de verhoging van de accijns op 1 juli zal leiden tot flink hogere prijzen en niet dat pomphouders voor die tijd al geleidelijk hun prijzen opschroeven. ‘De onderlinge concurrentie geeft daar geen ruimte voor.’

Buitenlandse concurrentie

De vereniging voor zelfstandige pomphouders vreest dat de duurdere brandstof Nederlandse pomphouders veel klanten zal gaan kosten. ‘Vooral in het grensgebied krijgen ondernemers het zwaar. Nu hadden we geluk dat we ongeveer op hetzelfde prijsniveau zaten als België en Duitsland. Maar nu prijzen we onszelf weer helemaal uit de markt. Het is idioterie dat de accijns tussen landen zo verschilt,’ aldus Klok. Hij denkt dat de duurdere brandstof ook gaat leiden tot prijsverhogingen in de supermarkt, vanwege de stijgende transportkosten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen