Al bijna 50 ideeën binnen voor viering 50-jarig bestaan

Foto: Google / Astrid Berns

Er zijn al bijna 50 ideeën ingezonden voor activiteiten om volgend jaat het 50-jarig bestaan van Zaanstad te vieren. Iedereen die iets moois in gedachten heeft voor het jubileumjaar kan het plan mailen naar [email protected]. Als de raad daarmee instemt komt er een beperkt subsidiebudget beschikbaar.

 

Het is in 2024 ook 450 jaar geleden dat de Spanjaarden werden verjaagd uit de Zaanstreek en ook dat wordt gevierd. ‘Dit wordt een feest voor alle Zaankanters. De viering van 50 jaar Zaanstad moet de trots weerspiegelen op de geschiedenis van de gemeente, en eer doen aan het heden en de toekomst. We willen iedereen de kans geven met een leuk idee te komen,’ zegt wethouder Stephanie Onclin.

Verscheidenheid koesteren

Het programma van 50 jaar Zaanstad wordt opgebouwd uit bestaande evenementen, kleinere lokale initiatieven en drie ‘highlight events’. Bij bestaande evenementen wordt bekeken hoe die in een feestelijk jasje kunnen worden gestoken. Pinksterdrie kan zo ook deel uitmaken van het jubileumjaar. ‘De stad en de dorpskernen zijn met elkaar verbonden door de Zaan. Verbonden, en tegelijk verschillend en uniek. Er hebben 185 nationaliteiten een plek in onze gemeente. En die uniekheid willen we omarmen. Het thema van ons jubileumjaar is dan ook ‘verbonden door verscheidenheid’.’

Budget

Als de gemeenteraad daarnee akkoord is kunnen aanvragen voor subsidie worden ingediend tot 1 oktober dit jaar. Voor grote evenementen is in totaal 300.000 euro beschikbaar, maximaal een ton per aanvraag. Voor kleine evenementen is in totaal 100.000 euro beschikbaar, en maximaal 5000 euro per aanvraag. Een commissie bestaande uit vertegenwoordigers uit een brede vertegenwoordiging uit de gemeente, het bedrijfsleven, jongeren, ouderen, LHBTIQ+, multiculturele organisaties en culturele- en maatschappelijke organisaties toetst de aanvragen. Op 14 juni kunnen inwoners  van Zaanstad vanaf 19:30 uur hun ideeën pitchen in de Wormerveerse Vermaning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen