Schermen Coenbrug en snelheid A8 op bordje minister

Foto: Google Street View

Het was de toenmalige minister van Infrastructuur en Waterstaat die Zaanstad in een brief gedateerd 17 juni 2019 beloofde dat er in 2024 groot onderhoud aan de Coenbrug zou komen, inclusief het aanbrengen van hogere geluidsschermen. Zaanstad wil het Rijk aan die belofte houden en heeft er een brief over verstuurd.

Als gemeentelijke bijdrage aan de nieuwe schermen is twee miljoen euro apart gezet, maar nu dreigt het groot onderhoud te worden verschoven naar 2026 – of zelfs later. Er hangt nog steeds de waarschuwing dat de daadwerkelijke uitvoering afhankelijk blijft van budgetten en prioritering boven het project. En volgens Rijkswaterstaat is de vervanging van de geluidsschermen in 2024 in elk geval niet meer haalbaar.

Guisweg

De dienst is ook betrokken bij het gemeentelijke project Guisweg, in verband met het verwijderen van de op- en afrit van de A8 bij de Provincialeweg in Koog aan de Zaan. Het is aannemelijk dat het groot onderhoud van de brug wordt gekoppeld aan het weghalen van de op- en afrit, één van de laatste onderdelen in het project Guisweg. ‘Of 2026 in dit kader dan haalbaar is, is afhankelijk van de voortgang van het project Guisweg. Een harde planning van dit project is echter nog niet voorhanden,’ laat het college de raad weten.

Snelheidsverlaging

Een tijdelijke snelheidsverlaging naar 80 kilometer per uur tussen het knooppunt Zaandam en de op- en afrit in Westerkoog kan rekenen op steun van Rijkswaterstaat, maar het laatste woord hierover is aan de minister. Een dergelijke maatregel moet ‘uit oogpunt van effectiviteit’ wel met camerabewaking gepaard gaan – zonder het risico te lopen op een forse boete gaat geen hond zich eraan houden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen