Zeehavendagen: varen, vliegen of met een treintje

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Foto: Wikimedia / Ministerie van Defensie

Een kijkje achter de schermen bij de havenbedrijven in Zaanstad, Beverwijk, IJmuiden en Amsterdam is weer mogelijk tussen 22 en 25 juni. De eerste activiteiten staan klaar om geboekt te worden. Iedere dag komen er meer activiteiten bij.

De Zeehavendagen Amsterdam zijn populair. Ditmaal is één van de grote attracties het fregat de zr.ms. De Ruyter dat gratis bezocht kan worden. Het marineschip loopt op zaterdagochtend 24 juni de haven van Amsterdam binnen en dt weekeinde zijn er exclusieve rondleidingen door de bemanning. Plekken zijn hier te reserveren. Er kan ook meegevaren worden bij de aankomst door het Noordzeekanaal op de Mahu, de Nautilus of de River Dream. Een stuk ouder dan het schip van defensie is de zeesleepboot Holland uit 1951, één van de mooiste klassieke vaartuigen van ons land. Het schip houdt exclusief tijdens Zeehavendagen ‘open schip’ zodat belangstellenden deze parel beter kunnen leren kennen. Wilt u ook varen? Boek dan deze tickets.

Helikoptervlucht

Wie geen zeebenen heeft en ook geen vliegangst kan de haven ook uit de lucht bekijken. Op 24 juni kunnen tussen 10:10 en 16:20 uur steeds vier passagiers vanaf twaalf jaar mee in een helikopter, vanaf de Heliport Amsterdam. De vlucht duurt 20 minuten en kost 195 euro per persoon. U kunt zich aanmelden met een tweede persoon of meteen met een hele groep van vier: in welke samenstelling u ook wilt vliegen, het is een unieke ervaring en tijdens de vlucht komt u meer te weten over de specifieke taken van de helikopterdienst. Bestellen kan hier.

Bergen cacao

Cacao en de Zaanstreek horen – al was het alleen mar via de neus – onlosmakelijk bij elkaar en Amsterdam heeft de grootste cacaohaven ter wereld. Per jaar wordt er zo’n 600.000 ton van gelost. Op 23 en 24 juni kunnen geïnteresseerden van 09:30 tot 14:00 uur  met een treintje over de terminal van C. Steinweg en Handelsveem en met eigen ogen de immens grote bergen cacaobonen bekijken. Steinweg is al jaren een grote speler op de logistieke markt en heeft meer dan 175 jaar ervaring. In Amsterdam begon de op- en overslag van cacao in 1986 op de Binnenkant in het centrum. Tegenwoordig is het bedrijf te vinden aan de Sextantweg en Corsicaweg. Gratis tickets zijn hier te boeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen