Historisch gegroeid dorpskarakter telt zwaar voor inwoners

Foto: Screenshot YouTube

Inwoners van Zaanstad Noord hechten veel waarde aan het historisch gegroeide karakter van Krommenie, Wormerveer, Assendelft Noord en West-Knollendam. Het zicht vanaf de brug over de Durgsloot richting het Agathepark, de Dorpsstraat in Assendelft, de Zaanbocht in Wormerveer en de straat West-Knollendam behoren tot de meest herkenbare straatbeelden.

Inwoners wijzen ook mooie plaatsen aan die niet bij iedere Zaankanter bekend zullen zijn. Assendelvers wijzen bijvoorbeeld op het parkje bij de Buiten Delft, in de zuidoosthoek van Saendelft. Inwoners van Wormerveer noemen het Frans Marspad een goed begin van een wandeling door het Guisveld: ‘Mooi om Wormerveer vanuit een ander perspectief te zien’. En dan is er de gezamenlijk onderhouden buurttuin bij de Riouwstraat in Wormerveer Zuid. In Krommenie raadt een bewoner de brug aan tussen de Zilverschoonstraat en de Ruimtevaartlaan, omdat je daar een mooie doorkijk hebt naar het landschap.

Thuis

Zo blijkt dat het niet alleen de historische centra aan weerszijden van de dijklinten en aan de Zaanoever de identiteit van de verschillende dorpen bepalen, maar ook veel plekken in de buitenwijken en daar waar de woonwijken grenzen aan het landschap. De naoorlogse wijken staan bij de meeste inwoners minder helder op het netvlies, maar voor de individuele bewoners kunnen zich hier nu juist wel de gekoesterde plekken bevinden, of het nu om een plantsoentje aan de Ruimtevaartlaan gaat of om een woning met uitzicht op de Watering in de Krokusstraat in Wormerveer: ’Heerlijke, rustige plek met uitzicht op het water. Mijn thuis,’ was een reactie op de vragenlijst van het gemeentelijke Team Erfgoed over de beleving van de inwoners in het noorden van de gemeente.

Winkels en voorzieningen behoren voor veel invullers van de digitale enquête ook tot gewaardeerde plekken, maar zijn ook de belangrijkste bestemming op de routes door de wijk of het dorp. De sociale waarde van de voorzieningen als ontmoetingsplek is vaak net zo belangrijk als de functionele waarde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen