Gebiedsverboden activisten Extinction Rebellion opgeheven

Foto: Extinction Rebellion Nederland

Een gebiedsverbod van klimaatactivisten van Extinction Rebellion is vandaag opgeheven. Volgens de rechter is verlenging van de maatregel buitenproportioneel. Door het gebiedsverbod mochten vijf klimaatactivisten niet op de Utrechtsebaan komen, het begin van de A12 in Den Haag.

Het Openbaar Ministerie legde deze maatregel eerder op en verlengde hem na 90 dagen. Daardoor mochten de vijf activisten niet bij blokkades van Extinction Rebellion op de A12 zijn. Ze mogen nu dus weer wel op de Utrechtsebaan in Den Haag komen. Daardoor kunnen zij zich komende zaterdag ook weer aansluiten bij het protest van Extinction Rebellion. De rechtbank in Den Haag wijst erop dat het gebiedsverbod niet kon voorkomen dat de vorige blokkade plaatsvond. Sterker nog: volgens Extinction Rebellion sloten bijna 3000 actievoerders zich aan bij de demonstratie tegen fossiele subsidies.

Vreedzaam protest

Naar verwachting wordt de blokkade van komende zaterdag ook door veel mensen bezocht. De rechtbank zegt verder dat deze demonstraties vreedzaam waren. Daarom ziet de rechtbank niet in waarom een verlenging van het gebiedsverbod noodzakelijk is. Bovendien vindt de rechtbank dat het onduidelijk blijft waarom de verlenging van het gebiedsverbod proportioneel is, aangezien het ook de vrijheid van de activisten beperkt. In juli zal de rechtbank zich nog buigen over de vraag of de klimaatactivisten een strafbaar feit hebben gepleegd door de A12 in Den Haag te blokkeren. Die vraag staat volgens de rechter los van de uitspraak over het verlengde gebiedsverbod.

OM delft onderspit

Extinction Rebellion is blij dat het gebiedsverbod is opgeheven. Het Openbaar Ministerie had acht klimaatactivisten onder wie de Zaanse Joke Kaviaar  een gebiedsverbod voor negentig dagen opgelegd omdat zij opriepen mee te doen aan de blokkade van de A12 op 28 januari. De rechtbank bepaalde later dat dit verbod in vijf van de acht gevallen terecht was. Het OM wilde het gebiedsverbod verlengen totdat de rechtbank in juli uitsluitsel zou geven over of de demonstranten een strafbaar feit hebben begaan, maar kreeg het lid op de neus.

 

 

Cookieinstellingen