Demonstratie Oostvaardersplassen gaat door ondanks tijdelijk bijvoeren

De Facebookpagina 'Dieren bijvoeren in de Oostvaardersplassen!!'
De Facebookpagina 'Dieren bijvoeren in de Oostvaardersplassen!!'
Foto: Facebook

Ondanks het besluit van de provincie Flevoland om grote grazers in de Oostvaardersplassen tijdelijk bij te voeren, gaat de demonstratie zondag gewoon door. Mensen uit het hele land melden zich aan.

Wij willen een structurele oplossing, wij willen méér dan een paar keer bijvoeren’, betoogt medeorganisator Milou Vogel in het Algemeen Dagblad. De provincie besloot gisteren de dieren in het natuurgebied te hulp te schieten hoewel deskundigen afraden om bij te voeren. Zo stelt Staatsbosbeheer dat het bijvoeren zinloos is, mede doordat de sterkere dieren het voer van de zwakkeren afpakken.

Voeren is niet de bedoeling

Het moet zondag een vreedzame bijeenkomst worden, zegt Vogel. Er komen boeren met karren hooi naar het gebied, maar dat wordt niet over het hek gegooid. Dat is puur symbolisch. Ze sluit niet uit dat mensen niettemin de grote grazers gaan voeren. ‘Maar dat is niet onze bedoeling.’

Grote maatschappelijke onrust

De afgelopen dagen ontstond grote maatschappelijke onrust rond het dierenleed in de Oostvaardersplassen. Veel mensen namen het recht in eigen hand door zelf bij te gaan voeren. Daarvoor werden eergisteren al twee mensen beboet. Daarnaast werden er veelvuldig bedreigingen geuit tegen boswachters, aldus de provincie.

 

Al jarenlang is er sprake van overpopulatie van dieren en is er in de winter onvoldoende voedsel. Veel dieren verzwakken en sterven of worden afgeschoten.

De Facebookpagina Dieren bijvoeren in de Oostvaardersplassen!! van Maächa Brouwer Vrolijk had vanmiddag al bijna 4700 leden. Demonstranten verzamelen zich om 12:00 uur bij Staatsbosbeheer Oostvaardersplassen aan de Kitsweg 1 in Lelystad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen