‘Opbrengst’ opvang asielzoekers rond 4.375.000 euro

Foto: Freesvg.org

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is content met de ‘buitengewone inspanning’ die Zaanstad de afgelopen periode heeft geleverd en nog gaat leveren om opvang van asielzoekers te realiseren. Maar er is nog meer nodig.

De afgelopen weken zijn er intensieve gesprekken gevoerd over de mogelijkheid van het verlengen van de opvang in de Achtersluispolder en het realiseren van nieuwe opvangplaatsen aan de Gerrit Bolkade. Staatssecretaris Eric van der Burg laat in een brief aan Zaanstad weten dat er concreet sprake is van een aanbod van de gemeente om op korte termijn 1550 opvangplaatsen te realiseren voor de duur van zeven jaar. Als het wetsvoorstel Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen in werking treedt, krijgt Zaanstad daar een financiële compensatie voor.

‘Mocht het wetsvoorstel onverhoopt geen doorgang vinden dan staat het ministerie van Justitie en Veiligheid, conform de huidige uitgangspunten van het conceptwetsvoorstel garant’ voor dat geld. Dit bedrag zou neerkomen op een totaal van ongeveer 4.375.000 euro, in twee delen. De eerste uitkering is dan een voorschot.

Flexwoningen

Van der Burg heeft begrip voor de Zaanse roep om flexwoningen en geeft aam dat de toegezegde Rijksbijdrage daarvoor mag worden aangewend. Zaanstad wil ook de 2.957.500 euro die in 2020 uit Den Haag kwam voor de huisvesting van kwetsbare groepen ‘langer en breder’ inzetten voor de realisatie van flexwoningprojecten. Ook daar wordt in de brief groen licht voor gegeven, mits de gemeente erin slaagt de vaart erin te zetten. Anders moet het geld worden teruggestort.

Namens het Rijk en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers biedt de staatssecretaris Zaanstad aan om als pilot te gaan dienen om zo snel mogelijk flexwoningen gerealiseerd te krijgen. ‘Het COA zal dan samen met het Rijk een nog nader af te spreken aantal flexwoningen in Zaanstad willen realiseren. Dit zal uiteraard in verhouding staan tot het aantal opvangplaatsen dat Zaanstad realiseert,’ aldus de brief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen