Arme eigenaren slechte huizen in aantal postcodes spekkoper

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Van Galen / Wikipedia

Eigenaar-bewoners van particuliere woningen in de postcodegebieden 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508 en 1541 met een slecht energielabel en een funderingsprobleem zijn spekkoper: zij kunnen een genereus aanbod van de gemeente krijgen om hun woning te verbeteren. Zaanstad steekt er zo’n 3,8 miljoen in, het Rijk 16,6 miljoen.

Het project Volkshuisvestingsfonds sloop/nieuwbouw en renovatie start dit najaar in de Rosmolenwijk en richt zich op de eigenaar-bewoners van woningen die zelf het geld niet kunnen opbrengen voor de woningverbetering die hard nodig is. Het doel van het project is om uiterlijk 2031 in totaal 200 woningen met een slecht energielabel (E,F,G) en met een funderingsprobleem op te knappen en naar minimaal energielabel B te brengen door een bloksgewijze aanpak van renovatie (inclusief een nieuwe fundering) of door sloop/nieuwbouw.

Erfpachtmodel

Indien de eigenaar-bewoner geen financiële mogelijkheden heeft om de woning te verduurzamen en de slechte fundering aan te pakken, kan BKZ de grond en een stukje woning aankopen (het BKZ-erfpachtmodel). Hiermee ontstaat er financiële ruimte om de woning aan te pakken. De eigenaar-bewoner kan op termijn de grond en het stukje van de woning weer terugkopen. Onder aan de streep heeft hij of zij daarna een goede en duurzame woning en draagbare netto woonlasten. Zaanstad leent hiervoor 30 miljoen euro uit aan BKZ.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen