Onderzoek laat zien dat houten palen verder wegrotten

Foto: Twitter / Studio Floris

Zaanstad heeft een aantal funderingen van woningen in Zaandam, Zaandijk en Koog aan de Zaan opnieuw onderzocht na eerdere inspecties in 2000 en 2001. Zoals verwacht zijn de problemen met de houten palen sindsdien alleen maar groter geworden.

Als de schade door paalrot steeds erger wordt, kan een fundering een woning uiteindelijk niet meer dragen. Iedere woningeigenaar is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het huis en daarmee ook voor de fundering. Daarom is het belangrijk om deze goed in de gaten te houden. Kenmerken van funderingsproblemen zijn bijvoorbeeld scheefstand, scheuren in gevels, bolstaande vloeren of ramen en deuren die knellen.

Zelf onderzoek doen

Eigenaren kunnen zelf een archiefonderzoek doen. In het bouwdossier zit vaak het originele palenplan. Wanneer een woning is voorzien van meetboutjes die de gemeente heeft geplaatst dan zijn de meetrapporten bij de gemeente op te vragen. Aangeraden wordt om dit eens per jaar te doen.

Voor inwoners die een fundering delen met buren is het belangrijk om ook plannen met elkaar te delen en om samen onderzoek te doen. Het Funderingsloket van Zaanstad kan helpen. Inwoners kunnen contact opnemen via het telefoonnummer 075 655 2227 of kijken op de website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen