‘Zet noodwoningen liever op terrein van Babbels Live’

Foto: Pixabay / Congerdesign

De bouw van 64 tijdelijke woonunits met bijbehorende voorzieningen voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen tussen de Noorderveenweg en het Jaap Bootpad in  Assendelft heeft acht zienswijzen opgeleverd. Die hadden grotendeels dezelfde strekking, aldus het college, en zijn geen aanleiding om de plannen aan te passen.

In de Nota van beantwoording worden de aangedragen bezwaren en de antwoorden van Zaanstad toegelicht. Een opvallende zienswijze kwam van een omwonende die het terrein waar jaarlijks het festival Babbels Live wordt gehouden aandroeg als een mooi alternatief voor de Noorderveenweg. Een knap staaltje eigenbelang ten koste van de belangen van een veel grotere groep. Het terrein in kwestie werd door de gemeente als  ongeschikt beoordeeld, onder andere vanwege de milieucontouren en de bruikleenovereenkomst met de stichting Groen Waterrijk.

Drie versus tien jaar

Enkele inwoners protesteerden tegen de gevolgde procedure en anderen tegen de duur van de plaatsing van de noodwoningen. Ze voelen zoch op het verkeerde been gezet door de aanvraag van een vergunning voor drie jaar, terwijl de woningen veel langer blijven staan. Ze zijn voor maximaal drie jaar gereserveerd voor Oekraïners, maar gaan daarna als de plannen doorgaan nog zeven jaar naar Zaanse starters, spoedzoekers en statushouders.

‘De krapte op de woningmarkt voor starters en spoedzoekers blijft een uitdaging voor de gemeente,’ is daarop de reactie van de gemeente. Die dient daarnaast te voldoen aan de taakstelling die vanuit het Rijk wordt opgelegd voor de huisvesting van statushouders. Na de maximaal drie jaar dat de woningen naar Oekraïners gaan, wordt opnieuw een vergunning aangevraagd om ze voor de volgende doelgroep te kunnen gebruiken.

Het gaat om demontabele units die redelijk eenvoudig in zijn geheel kunnen worden verplaatst zonder dat daarmee afbreuk wordt gedaan aan de bruikbaarheid van de woningen en van het terrein. De houten heipalen kunnen worden ‘getrokken’ en de funderingsbalken worden verwijderd.

Overlast

Dat er tijdens de bouw gebruik wordt gemaakt van een dieselaggregaat om de bouwverlichting draaiende te houden was ook tegen het zere been. Gevreesd wordt bovendien dat vanwege de huidige beperkingen op het elektriciteitsnetwerk er ook noodaggregaten gebruikt gaan worden door de toekomstige bewoners, met als gevolg een slechtere luchtkwaliteit en geluidshinder voor omwonenden en daarmee een aantasting van de woonkwaliteit. Om over het verlies van uitzicht en privacy maar te zwijgen.

Verder is er de vrees dat de druk op voorzieningen zoals de kinderopvang, scholen en de zorg in de directe omgeving ‘onaanvaardbaar zal toenemen’ en valt het omwonenden op dat Zaanstad ‘niet motiveert wat het effect van de opvang van vluchtelingen zal zijn op de veiligheidssituatie en welke voorzorgsmaatregelen worden genomen’.

Grote afstand

Volgens de gemeente heeft etr tijdelijk een dieselaggregaat op het terrein gestaan, maar worden de woningen volgens de planning van netbeheerder Liander eind april, begin mei worden aangesloten op het bestaande stroomnetwerk. ‘Wat betreft de vrees voor geluidsoverlast, lichthinder, verslechtering van de luchtkwaliteit en een verlies van uitzicht en privacy’ merkt de gemeente op dat de noodwoningen op meer dan 70 meter afstand van de bestaande huizen staan. En is er sprake van een al veel eerder vastgestelde toekomstige woningbouwlocatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen