Slagwerkgroep De Saen in problemen door renovatie

Foto: Slagwerkgroep De Saen

De in 1957 vanuit een speeltuinvereniging aan de Tuinstraat in Zaandijk opgerichte Slagwerkgroep De Saen is de enige die nog lopend actief is in de Zaanstreek. Maar nu hangen er donkere wolken boven het voortbestaan.

De oorspronkelijke locatie moest wijken voor de bouw van het complex Gorteshof en in 1971 werd het huidige clubgebouw aan aan Weefhuispad in gebruik genomen. Dat is inmiddels dringend aan renovatie toe. De gemeente werd daarom ingeschakeld om uit te zoeken hoe het eigendom van het gebouw en de grond precies is geregeld. Tot grote schrik van de muzikanten is er helemaal niks op papier gezet vanuit de gemeente.

Hoge huur

Tot hun nog grotere schrik moest er vervolgens ineens 1800 euro huur per jaar worden betaald voor de grond waarop het gebouw staat en ook moest de slagwerkgroep de gebruikersovereenkomst voor het gebouw via een notaris laten vastleggen. ‘Dit zijn allemaal extra kosten die wij niet kunnen betalen,’ laat de groep de gemeente nu weten. En niets doen is geen optie.

Onveilig

‘Ons clubgebouw heeft een dringende renovatie nodig. Het is nu niet veilig genoeg meer om er optimaal gebruik van te maken. Tijdens de renovatie hebben wij inmiddels vervangende repetitieruimte gevonden. Tegen een zeer schappelijke prijs mogen wij in de kerk aan de Tuinstraat repeteren. Ook hebben wij verschillende fondsen aangeschreven om ons te helpen, en twee van die fondsen hebben hun hulp al toegezegd, maar we zijn er nog lang niet.’

Hulpvraag

De extra huur en de notariskosten gaan van het budget voor de renovatie af. Het vernieuwde bouwwerk moet weer gebruikt kunnen worden zoals het heel vroeger was, in de plannen van De Saen: niet als een verenigingsgebouw voor een speeltuin maar wel als een pand met een buurtfunctie, waardoor er ouderen kunnen gymmen, de klaverjasclub er terecht kan en er vergaderingen van plaatselijke organisaties kunnen worden gehouden. De gemeente wordt gevraagd om de komende drie jaar de huur op een symbolisch bedrag van één euro te houden en om de kosten van de notaris voor haar rekening te nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen