BBB en VVD even groot in Staten Noord-Holland

Het provinciehuis van Noord-Holland.
Het provinciehuis van Noord-Holland.
Foto: Google / Mateusz Mate

Na het tellen van alle stemmen heeft de BoerBurgerBeweging ook in Nood-Holland een stevig fundament gelegd voor de Eerste Kamer. De partij van Caroline van der Plas werd met 13,6 procent van de stemmen de grootste in de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en kan rekenen op  acht zetels.

Dat meldt de Verkiezinginsdienst van het ANP. De VVD belandde net achter de BBB op de tweede plek, maar leverde met 12,7 procent van de stemmen wel een kleine twee procent in ten opzichte van vier jaar geleden. Het kost de partij één zetel en de VVD houdt er ook acht over in Provinciale Staten. GroenLinks en de PvdA, die samen een fractie gaan vormen in de senaat behaalden bij elkaar 22,4 procent, goed voor veertien zetels. Beide partijen scoorden iets boven de elf procent. Vier jaar geleden hadden ze samen 25,1 procent van de stemmen, wat ze vijftien zetels opleverde in de 55 leden tellende Staten.

Verliezers

Forum voor Democratie was in 2019 nog de grote winnaar, maar moest ook in Noord-Holland een zware verkiezingsnederlaag incasseren met 3,6 procent van de stemmen. Vorige keer was dat percentage nog 15,3. De partij keert met twee zetels terug in het Haarlemse provinciehuis Paviljoen Welgelegen, een verlies van zeven. Het CDA verliest naar alle waarschijnlijkheid twee van de vier zetels die het had; de SP moet één van de drie zetels inleveren. Nieuwkomer Ja21 komt met drie mensen binnen. De opkomst in Noord-Holland was met 56,2 procent nagenoeg gelijk aan de vorige keer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen