BBB lost Forum af als grootste partij; PvdA op twee

Foto: Gemeente Zaanstad

Werden we vier jaar geleden na de provinciale verkiezingen wakker in een gemeente en provincie die werd gedomineerd door Forum voor Democratie, daar is dat ditmaal de BoerBurgerBeweging. Van FvD is nauwelijks nog iets over: Zaandammer Johan Dessing is waarschijnlijk het enige overgebleven Statenlid van de ooit negen Haarlemse zetels.

Voorlopige uitslag. Bron: NOS

 

In Zaanstad duurde het tot diep in de middag voordat de voorlopige uitslag door de NOS bekend werd en toen werd duidelijk dat ook hier BBB de grootste partij is geworden. Met 14,8 procent van de stemmen bleef de partij nummer twee PvdA (13,1 procent) voor. Het gaat goed met het tellen van de stemmen, laat de gemeente weten. ‘De tellers werken ontzettend hard en we liggen op koers om de telling vandaag af te ronden. Nadat alle stemmen geteld zijn, moeten deze nog worden doorgevoerd in het systeem. Als alles goed gaat, wordt de (voor ons) definitieve uitslag later vanavond bekend.’

VVD derde partij

De overwinning van de BBB viel, zoals in veel andere gemeenten, samen met een groot verlies voor FvD, de partij die in 2019 nog bijna achttien procent van het electoraat aan zich wist te binden. De partij bleef deze keer steken op vier procent. De VVD werd de derde partij van Zaanstad; alle andere partijen scoorden minder dan tien procent. Het opkomstpercentage in Zaanstad viel met ruim 42 procent beduidend lager uit dan bij de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten. Toen bracht iets meer dan 54 procent van de mensen hun stem uit.

Boeren in extase

Dat BBB zou winnen bleek vooraf uit alle peilingen, maar dat de partij van Caroline van der Plas het hele land zó stormenderhand zou veroveren kwam ook voor haarzelf als een verrassing. De boeren vieren feest alsof de Tweede Kamer is overgenomen: ‘De burgers hebben laten zien dat ze de boeren ondersteunen en niet de coalitie. De komende dagen worden er weer heel wat Nederlandse vlaggen andersom opgehangen om de burgers te bedanken,’ reageerde Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF) op de monsterzege van BBB.

Agractie

De gematigder boerenorganisatie Agractie Nederland stelt dat Nederland ‘een ruk naar redelijkheid’ heeft gemaakt en ’twee stoelpoten van het kabinet zijn weggezaagd’.  ‘Wanneer de coalitiepartijen hun wonden gelikt hebben en toch willen doorgaan met hun desastreuze plannen richting het Nederlandse platteland zullen wij niet rusten voor de laatste stoelpoten ook weggezaagd zijn.’

 

 

Reacties

Cookieinstellingen