Aantal geplande woningen gestegen in tweede helft 2022

Foto: PxHere / CC0

In de tweede helft van 2022 is het aantal geplande nieuwe woningen in Zaanstad gegroeid naar ruim 17.300, tegen circa 16.900 in juli. In het eerste getal zitten zo’n 4900 sociale huurwoningen, 1500 middeldure huurwoningen en bijna 500 koopwoningen tot 296.000 euro.

Het aantal woningen waarvoor al een bestemmingsplan is vastgesteld of harde afspraken zijn gemaakt met de initiatiefnemers ligt wederom op circa 9000, llaat het college de raad in een update weten. In 2022 zijn projecten gestart met een totale omvang van zo’n 856 woningen – een daling vergeleken met een jaar eerder maar een stijging ten opzichte van de daaraan voorafgaande jaren (635 in 2020).

 

De huidige marktontwikkelingen zorgen echter voor meer onzekerheden in de project- en
gebiedsontwikkeling. Het afgelopen half jaar is dit opgevangen met verschuivingen binnen het middensegment (corporaties die instappen waar commerciële beleggers uitstappen) en aanpassing van de koopprogrammering in (deel)projecten. ‘Gezien de grote onzekerheden in verkoop- en bouwkosten hanteren we een bandbreedte van 800 tot 1200 woningen als indicatie voor de omvang van het aantal projecten waarvan de start bouw verwacht wordt in 2023,’ aldus de brief.

BKZ-woningen

De bereikbare koop is inclusief de Betaalbare Koopwoningen Zaanstad voor starters. Afgelopen zomer is het eerste BKZ-project in de verkoop gegaan. Op dit moment wordt onderzocht of en hoe de regeling met de huidige onrwikkelingen op het gebied van inkomens, financieringsrente en bouwkosten nog beter kan aansluiten op de vraag. Naast reguliere woningen zijn ook flexwoningen onderdeel van de plancapaciteit. In september is met drie corporaties een intentieovereenkomst gesloten om de komende vijf jaar 750 flexwoningen te bouwen. De eerste staan al aan de Noorderveenweg in Assendelft. Een aantal andere locaties is nog in onderzoek.

Stikstof

De extra stikstofuitstoot als gevolg van woningbouwprojecten wordt tot nu toe bijna altijd opgelost door intern salderen. Sinds begin november vorig jaar moet ook de bouwfase van woningen worden meegenomen in de berekeningen van de uitstoot. Of en in welke mate dit problemen gaat opleveren, moet nog blijken uit berekeningen die sinds kort kunnen worden gemaakt met het nieuwe Aerius-model dat eind januari beschikbaar is gekomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen