Snellere slijtage stroomnet leidt tot meer storingen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Stroomnetten worden mede door de energietransitie steeds zwaarder belast, waardoor ze sneller slijten. Vorig jaar viel de stroom iets vaker uit dan de afgelopen vijf jaar gemiddeld gebeurde, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland op basis van eigen cijfers. Het ging om ruim 23.000 storingen.

Dat was vijf procent meer dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. De uitval komt vooral door slijtage en veroudering van de verschillende stroomnetten. Wel waren de storingen sneller verholpen, meldt Netbeheer. Gemiddeld duurden ze zo’n 62 minuten, terwijl dit gemiddeld over vijf jaar 74 minuten is. Volgens Netbeheer worden problemen sneller opgespoord doordat het energienet moderner en meer gedigitaliseerd is. De langste storing duurde echter maar liefst 4,5 uur. Eind december ontstond bij werkzaamheden kortsluiting in een schakelstation bij Haarlem, waardoor ruim 31.000 mensen zonder stroom zaten. Gisteren was er nog een stroomstoring in Zaandam.

https://twitter.com/tessapb/status/1630873796340076546

Wat betreft uitval van gasleidingen is het beeld omgekeerd: onderbrekingen kwamen minder vaak voor, maar duurden gemiddeld wel langer. Het aantal storingen daalde van bijna 37.000 naar 30.500, een daling van ongeveer zeventien procent. Wel duurde het gemiddeld 182 minuten om het probleem op te lossen in plaats van 143. Volgens Netbeheer was een aantal ‘complexe storingen met een lange onderbrekingsduur’ daarvoor verantwoordelijk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen