Sociale wijkteams de fout in met registratie van persoonsgegevens

Foto: Max Pixel

Zaanstad en Nijmegen zijn de fout in gegaan met het verzamelen van persoonsgegevens voor zogenoemde zelfredzaamheidsmatrixen, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Beide gemeenten hebben inmiddels verbeteringen doorgevoerd.

Van inwoners die hulp krijgen in het kader van de Jeugdwet, de Wmo of de Participatiewet wordt in kaart gebracht welke problemen ze hebben om die integraal te kunnen aanpakken. Voor die matrix maakten de sociale wijkteams echter ook gebruik van gegevens die voor de hulpvraag helemaal niet relevant waren – en dat is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Sociale wijkteams

In zowel Zaanstad als Nijmegen verzamelden en registreerden sociale wijkteams onder meer medische en strafrechtelijke gegevens zonder enige connectie met de hulpvragen van cliënten. Het gaat dan om maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg, obstakels op het gebied van werk en inkomen en schuldhulp.

In 2016 deed de AP onderzoek naar de manier waarop 41 gemeenten in Nederland omgaan met de registratie van persoonsgegevens in het sociaal domein. Daaruit bleek dat vaak niet duidelijk was waarvoor gemeenten persoonsgegevens precies registreerden en op welke grondslag. Daarop werd besloten tot steekproeven in Nijmegen en Zaanstad. AP-voorzitter Aleid Wolfsen hoopt dat ook andere gemeenten die kwestie nu nog eens tegen het licht houden.

Bestuurlijk debat

De Zaanse wethouder Jeroen Olthof (Jeugd, Zorg en Armoede, PvdA) en zijn Nijmeegse collega Bert Frings (Zorg en Welzijn, GroenLinks) onderstrepen in een gezamenlijk persbericht de noodzaak van een uitgebreide registratie van gegevens voor een samenhangende werkwijze. ‘Beide gemeenten vinden dat de leefwereld van mensen en gezinnen leidend moet zijn en er daarom een basis moet komen in de verschillende wetten om de integrale benadering en de daarvoor noodzakelijke verwerking van gegevens mogelijk te maken.’ Ze willen daarover in discussie met andere gemeenten en met Den Haag.

Nieuwe wet

Vanwege de voorbereidingen op de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming op 25 mei ziet de AP op dit moment af van verdere handhaving in Zaanstad en Nijmegen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen