Stichting De Orkaan noemt RTVI ‘een slechte verliezer’

Foto: HippoPx / CC0

De rechtbank in Haarlem behandelt op 27 september een verzoek van RTVI Zaanstreek om het besluit van het Commissariaat voor de Media om De Orkaan de lokale omroep van Zaanstad en Wormerland te maken terug te draaien. Het bestuur van de Stichting Zaans Mediaplatform De Orkaan ziet het met stijgende verbazing aan.

De uitzendlicentie voor de lokale publieke media-instelling in beide gemeenten is al ruim een jaar in handen van De Orkaan, maar RTVI meent dat het Commissariaat in strijd met de mediawet heeft gehandeld omdat De Orkaan – vooralsnog – geen lineaire radio en televisie uitzendt. Eerder werd een beroep van RTVI Zaanstreek door het Commisariaat afgewezen, waarna de verliezende omroep zich tot de rechtbank wendde. Jan-Kees Emmer laat namens het bestuur van De Orkaan weten die stap zien als ‘een poging tot obstructie van een partij die slecht tegen zijn verlies kan’.

Democratisch proces

‘De rechtsgang gaat namelijk volledig voorbij aan het feit dat de gemeenteraden van zowel Zaanstad als Wormerland na een zorgvuldig democratisch proces in grote meerderheid de licentie aan De Orkaan hebben toegewezen,’ schrijft hij in een persbericht. In de mediawet staat nergens dat het uitzenden van lineaire radio en televisie verplicht is. De toenmalige verantwoordelijke minister Arie Slob schreef op 3 december 2019 bovendien aan de Tweede Kamer: ‘Lokale publieke omroepen kunnen zelf bepalen welke aanbodkanalen zij gebruiken voor hun uitzendingen.’

Te duur

‘De technische realisatie van lineaire radio en televisie is kostbaar. Met het ons toegewezen geld is dat niet mogelijk. Ook RTVI Zaanstreek kan dat overigens niet doen voor het huidige subsidiebedrag. Onze redactie steekt de beperkte middelen die we van de gemeenten krijgen liever in journalistieke producties. Dat draagt het meest bij aan de totstandkoming van een pluriforme pers in onze streek,’ aldus Emmer.

YouTube en Podcasts

Daarbij komt nog dat De Orkaan al veel video en audio uitzendt. Jaarlijks zijn al meer dan 200 video’s te zien via YouTube en honderden uren aan podcast te beluisteren via alle daartoe beschikbare platforms. ‘We begrijpen dan ook weinig van de bezwaren van RTVI Zaanstreek en kunnen dan ook maar tot één conclusie komen: de stichting is een slechte verliezer.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen