Definitief ontwerp ‘opgetilde stadsstraat’ De Slinger gereed

Foto: Gemeente Zaanstad

Fietsbrug en fly-over De Slinger over de Houtveldweg ter hoogte van het station in Zaandam heeft zijn definitieve vorm gekregen. De ‘opgetilde stadsstraat’ voor fietsers en voetgangers loopt over het spoor en de Provincialeweg heen.

De Slinger wordt beschouwd als ‘het vliegwiel’ voor de ontwikkelingen aan de westkant van het spoor, die tot nu toe met het oosten verbonden was door een volgens de gemeente ‘matig bereikbaar’ tunneltje.

Bijna acht meter hoog

In de toekomst moet het Stationsplein in Nieuw West meer verblijfskwaliteit bieden aan fietsers en voetgangers. Bijzonder zijn de verschillende niveaus: het plein op het maaiveld en daarboven De Slinger op bijna acht meter hoogte. Op het maaiveld langs de Houtveldweg komt ruimte voor een Kiss & Ride en bushaltes. Boven sluit De Slinger aan op De Buiging, het centrumdeel van de opgetilde stadsstraat.

 

Hoewel het voor het programma Inverdan altijd de bedoeling is geweest deze oost-westverbinding te maken, komt hij er anders uit te zien dan de oorspronkelijke tekeningen aangaven. In 2006 werd er nog vanuit gegaan dat de Houtveldweg een ander tracé zou krijgen.

Inmiddels is, met voortschrijdende inzichten, een veranderende markt en door andere ontwikkelingen dat plan verlaten. Maar is de uiteindelijke versie daardoor in strijd met het bestemmingsplan.

Het project begint bij de aansluiting met de nog te bouwen spooroverbouwing met fietsenstalling. De Slinger begint middels een fly-over over de Houtveldweg, loopt langs de Houtveldweg verder en ‘landt’ bij de kruising Houtveldweg/Cypressenhout.

In de daling vanaf het hoogste punt boven de Houtveldweg wordt een optimale aansluiting bij de toekomstige woongebouwen De Heldin en De Stelling gezocht, waarbij de entrees worden aangesloten op het voetgangersgedeelte van De Slinger. Op dit stuk worden onder het pad ruimtes voor verschillende voorzieningen gemaakt om ook op begane grond een levendig straatbeeld te realiseren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen