Alle wijken krijgen volledig toegankelijk stembureau

Foto: Gemeente Zaanstad

In Zaanstad zijn bij de aankomende verkiezingen voor Provnciale Staten en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 66 stemlokalen geopend, waarvan er 43 volledig toegankelijk zijn voor inwoners met een beperrking. In elke buurt is zo’n plek te vinden.

De overige 23 stemlokalen worden door middel van tijdelijke aanpassingen beter toegankelijk gemaakt, laat het college de raad weten. In de Kieswet staat dat alle stembureaus in een gemeente zodanig zijn gelegen en daarnaast zo zijn ingericht en uitgerust dat kiezers met een beperking zoveel mogelijk zelfstandig kunnen stemmen. Wanneer niet aan die eis wordt voldaan, dan dient dit aan de gemeenteraad gemeld te worden.

‘Oude’ locaties terug

Bij de verkiezingen op 15 maart kunnen verzorgingshuizen en basisscholen weer gebruikt worden, nadat de twee laatste keren vanwege corona niet mogelijk was. Elk stembureau krijgt een gehandicaptenparkeerplaats op een korte afstand  en daarnaast zijn er op alle locaties maatregelen getroffen voor de zichtbaarheid van het stembureau. Ook is er overal een loep aanwezig, zijn de stemhokjes verlicht en er is er een vergrote kandidatenlijst.

Stadhuis

De stembureauleden krijgen instructie over hoe ze om moeten gaan met kiezers met een beperking en in hoeverre ze de kiezer kunnen én mogen begeleiden. Voor mensen met een visuele beperking is het weer mogelijk om op het stadhuis hun stem uit te brengen. Er wordt vanaf de ingang een tijdelijke geleidestrook gelegd tot aan het stembureau. Daarnaast is er voor elke verkiezing een stemmal aanwezig met een soundbox ter ondersteuning.

Prokkelduo’s

Vorig jaar is Zaanstad een samenwerking gestart met stichting Prokkel, die zich inzet voor ontmoetingen tussen iemand met een lichte verstandelijke beperking en iemand
zonder. Op 15 maart zullen zij als duo een dagdeel meehelpen op het stembureau. Bij de
afgelopen gemeenteraadsverkiezingen waren er vier duo’s actief en nu hebben wederom vier duo’s zich aangemeld om een inclusief stembureau te vormen. Het zorgt er ook voor dat mensen met een verstandelijke beperking betrokken worden bij het democratisch proces

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen