Informatiehuishouding op orde brengen gaat tonnen kosten

Foto: Stockvault.net

Een rare figuur gisteravond in de gemeentepolitiek, waar de raadsleden werd gevraagd of ze er vóór zouden zijn om een voorstel aan te nemen dat indruist tegen de wet. En dat over een belangrijk onderwerp als meer openheid richting de burger.

Wethouder Harrie van der Laan, in zijn tijd als een POV-voorman een warm pleitbezorger van zo min mogelijk geheimhouding, was er geen voorstander van geweest om de keuze voor het voortzetten van de huidige, door de wet achterhaalde werkwijze aan de raad voor te leggen, zo zei hij. ‘Maar het kán wel’. Uiteindelijk bleek de hele raad zich aan de wet te willen houden, al hangt er een prijskaartje van 800.000 euro aan waarvan het Rijk maar 250.000 euro vergoedt. Dat was slikken voor veel fracties, vooral omdat nog niet duidelijk is ten koste van wat het geld gevonden moet worden. Maar ‘doormodderen’ is ook geen optie.

WOO

Aan de orde was de Wet open overheid (WOO), de opvolger van de Wet openbaar bestuur (WOB). Die draagt gemeenten op om actiever ongevraagd informatie openbaar te maken en dat is voor Zaanstad een hele klus: de informatiehuishouding is een chaos. Stukken zwerven door het hele gemeentehuis en bij verzoeken van burgers om documenten volgen vaak tijd- en geldrovende zoektochten. Door daadkrachtig in te zetten op het WOO-bestendig maken van de ambtelijke organisatie moeten die tot het verleden gaan behoren.

Kosten

Het college moet nog dekking zien te vinden voor de noodzakelijke investeringen en zal in alle relevante gremia aandacht blijven vragen voor de gierigheid van het Rijk, dat wel regels ‘over de schutting gooit’ maar vergeet om daarbij de portemonnee daarop af te stemmen. Overigens kost de huidige situatie Zaanstad ook veel geld, doordat het leidt tot een opeenvolging van rechtszaken. En daarbij het welverdiende imagoverlies. De gemeente wil daarnaast een nieuwe website laten bouwen om het voor burgers (en ook voor raadsleden) gemakkelijker te maken openbare stukken op te zoeken.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen