Derde minder nieuwbouw verkocht in derde kwartaal 2022

Foto: PxHere / CC0

Bouwen, bouwen, bouwen wil Zaanstad, maar wie kan het zich straks nog veroorloven om erin te gaan wonen? Nog te bouwen huizen zullen duurder en duurder worden door de gestegen kosten voor materiaal en mankracht terwijl de potentiële kopers armer worden door de hoge inflatie. En de hypotheekrentes stijgen.

Het aantal nieuwbouwwoningen dat van juli tot en met september werd verkocht lag al een derde lager dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van eigen cijfers en die van het Kadaster en het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook het aantal verkochte bestaande woningen daalde. Sinds 2015 was dat niet meer zó hard gegaan.

Bron: CBS

 

In totaal werden ruim 5000 nieuwbouwkoopwoningen verkocht in het derde kwartaal van vorig jaar tegen zo’n 8000 een jaar eerder. Tegelijkertijd steeg de prijs van een nieuwe woning in een jaar tijd met gemiddeld 13,7 procent tot bijna 474.000 euro. Dat is wel minder dan in het tweede kwartaal van 2022, toen de gemiddelde prijs voor het eerst boven een half miljoen euro piekte. Daarnaast werden 6,4 procent minder bestaande woningen verkocht in het derde kwartaal, in totaal ruim 50.000. Van april tot en met juni bedroeg die daling nog 10,2 procent. De prijs van een bestaande woning steeg in een jaar tijd met gemiddeld 11,9 procent, waarbij het CBS wel een afvlakking ziet. Zo steeg de prijs in het tweede kwartaal van vorig jaar nog met 18,4 procent op jaarbasis.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen