Dit weekend waarnemingen van ooievaars doorgeven

Foto: HippoPx / CC0

Dan maar tussen de buien door: Nederlanders kunnen dit weekend weer ooievaars tellen. De Stichting Ooievaars Research & Knowhow (Stork) begint dit weekend de jaarlijkse wintertelling. Stork roept mensen op om hun waarnemingen op zaterdag en zondag te delen om een beeld te krijgen van het aantal ooievaars in ons land.

De telling vindt plaats in januari omdat Stork wil weten hoeveel ooievaars hier overwinteren. De stichting is in het bijzonder benieuwd of de vogelgriep van het afgelopen jaar van invloed is geweest op de populatie. Vorig jaar werden er 986 vogels geteld. In 2021 waren dat er 991.

Comeback

Deelnemers kunnen hun waarnemingen delen via Waarneming.nl. Ook kunnen de bevindingen telefonisch en per e-mail worden doorgegeven. In de jaren 60 van de vorige eeuw was de ooievaar als broedvogel nagenoeg uit Nederland verdwenen. Dankzij een succesvol herintroductie programma zijn er nu weer 1300 tot 1500 broedparen. In Zaandam broedt sinds 2020 een paartje in het Vijfhoekpark, dat vorig jaar in februari arriveerde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen