Illegale kap van zes bomen in de Fortuinlaan in Krommenie

Enkele van de zonder vergunning gekapte Zweedse lijsterbessen.
Enkele van de zonder vergunning gekapte Zweedse lijsterbessen.
Foto: Google Street View

Zes gemeentelijke bomen in de Fortuinlaan in Krommenie zijn zonder vergunning gekapt omdat de gemeente er ten onrechte vanuit ging dat er wel een omgevingsvergunningwas aangevraagd. En dat de bewoners waren geïnformeerd, wat evenmin het geval bleek.

Thunissen Bouw is momenteel bezig met het bouwrijp maken van het terrein aan de Fortuinlaan waar 68 woningen en elf seniorenappartementen moeten komen en had een vergunning aangevraagd en gekregen om daarvoor bomen en struiken te verwijderen. Hiervoor heeft Thunissen een omgevingsvergunning aangevraagd en gekregen.

Slechte of matige kwaliteit

De gemeente wil de bouw echter ook aangrijpen om de bomenstructuur in de Fortuinlaan verbeteren en ontdekte bij een controle op vitaliteit en kwaliteit van de bestaande bomen dat zes Zweedse lijsterbessen in het trottoir ter hoogte van de huisnummers 73-91 er slecht of matig bij stonden. Ze besloot daarom die te vervangen door winterlindes en bovendien extra bomen aan te planten.

Omdat Thunissen toch al bezig was, werd het bedrijf gevraagd meteen die zes gemeentelijke mee te nemen. En daar ging het mis: de gemeente nam zonder meer aan dat Thunissen ook daarvoor een omgevingsvergunning zou aanvragen en over de kap van de bomen zou communiceren met de direct belanghebbenden.

‘Onvoldoende afstemming’

Maar geen van beide gebeurde. ‘Wij constateren nu dat er onvoldoende afstemming heeft plaatsgevonden tussen gemeente en bouwbedrijf. Er heeft geen controle plaatsgevonden dat er tijdig een omgevingsvergunning voor de kap van gemeentebomen werd aangevraagd. En er is ook is niet geverifieerd of belanghebbenden geïnformeerd zijn,’ schrijft een schuldbewuste wethouder Leny Vissers-Koopman aan de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen