Politie complimenteert Zaankanters na rustig oud en nieuw

Foto: Twitter

De politie vindt ‘complimenten voor de Zaankanters op zijn plaats’ na een jaarwisseling . waarbij op een enkeling na ‘iedereen het reuze gezellig wist te houden’. ‘Voor ons en de andere hulpdiensten was het een ongewoon rustige oud en nieuw. Een mooi voorbeeld voor hoe het ook kan.’

Maar er waren ook uitzonderingen, zoals twee aangehouden feestvierders en een aantal branden door de hele gemeente. In Oostzaan ‘zagen sommigen er de lol van in om een geldautomaat op te blazen’. Bij de Eerste Hulp in het Zaans Medisch Centrum kwamen 22 mensen mensen binnen, vooral vanwege overmatig drugs- en alcoholgebruik. Twee patiënten met oogletsel werden doorgestuurd naar het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Vuurwerkverboden

Landelijk werd duidelijk dat in de twaalf gemeenten met een algemeen een verbod op het afsteken van vuurwerk deze maatregel geen enkele zin had. In Rotterdam was er helemaal niets van te merken en in Amsterdam was het beeld niet anders. Ook daar werd al de hele oudejaarsdag vuurwerk afgestoken. Rond middernacht stond de Dam vol met mensen die er aftelden naar middernacht. Hoewel er af en toe vuurwerk werd afgestoken bleef het er relatief rustig.

Meer oogslachtoffers

In het Oogziekenhuis Rotterdam weren zeventien slachtoffers met oogletsel door vuurwerk binnengebracht. Vijf van hen zijn inmiddels geopereerd, meldt een woordvoerster. Eén oog was niet meer te redden en vier andere gewonden hebben  ernstig blijvend letsel opgelopen. Tijdens de jaarwisseling van 2020 behandelde het ziekenhuis achttien patiënten met oogletsel door vuurwerk. Tijdens de coronajaren kwamen er veel minder oogpatiënten binnen. Op 1 januari vorig jaar behandelde het Oogziekenhuis vijf vuurwerkslachttoffers. Niemand van hen werd geopereerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen