Zaanse Kinderjury stort zich op nieuwe leesronde voor Hotze de Roosprijs

Vorig jaar won basisschool de Zoeker de reis naar Kameleondorp.
Vorig jaar won basisschool de Zoeker de reis naar Kameleondorp.
Foto: Twitter / Gemeente Zaanstad

Burgemeester Jan Hamming heeft vandaag voor het eerst het startsein gegeven voor een bijzondere Zaanse traditie: de Zaanse Kinderjury. Hij las in het Zaans Museum aan ruim 70 leerlingen van basisschool het Eiland voor uit Lampje van Annet Schaap, een van de boeken die meedingen naar de Hotze de Roosprijs.

Zestien basisscholen doen mee aan de Zaanse Kinderjury. Samen bepalen deze leerlingen uit de groepen 6 en 7 de winnaar van de Hotze de Roosprijs, de prijs voor het beste boek van een debuterende kinderboekenschrijver. De winnaar ontvangt 4500 euro.

Uniek initiatief

Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debutant zo’n steun in de rug geeft. Ook op de andere deelnemende scholen werd vandaag voorgelezen door wethouders en raadsleden.

Alle deelnemende scholen kregen ook een leeskist met exemplaren van de zestien genomineerde boeken van dit jaar uitgereikt. De complete lijst met boeken is te vinden op www.zaansekinderjury.nl. De leerlingen hebben tot eind april de tijd om de boeken te lezen en te stemmen op hun favoriet.

Digitaal lezen

Ook kunnen de kinderen de genomineerde boeken digitaal lezen. Dat kan via Booqees (www.booqees.nl), een platform met meer dan 1500 digitale kinderboeken. Hierin zijn tijdelijk ook de boeken voor de Zaanse Kinderjury opgenomen.

De finalisten en de uiteindelijke winnaar worden later bekend gemaakt. In 2017 won Hajo Visscher de Hotze de Roosprijs, met Verdronken geheimen. Op www.zaansekinderjury.nl staat een overzicht van de winnaars van voorgaande jaren.

De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleonboeken, die lang in Krommenie woonde en werkte. Het Zaanse veen blijkt vruchbare grond voor literair talent.

Ook voor de leerlingen is er nog een prijs te winnen. Als zij een mooi boekverslag maken van een van de boeken, maken ze kans op een schoolreisje voor de hele klas naar het Kameleondorp in het Friese Terherne.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen