Met Water Natuurlijk Op Toer bij de Boer op 10 december

Foto: Flickr / E. Dronkert

De waterschapspartij Water Natuurlijk gaat de komende weken Op toer bij de boer. In gesprek met de boer en de boerin wil de partij te weten komen hoe ze omgaan met de kwaliteit van water, peilbeheer en droogte. Wie mee wil naar de boer kan aanhaken op 10 december. Aanmelden kan via een e-mail naar [email protected].

Bij melkveehouder Jaap in de Eilandpolder is de stal volledig onder constructie. Voor de kerst moet het werk klaar zijn. Er wordt op dit moment hard gewerkt om het stalsysteem aan te passen en twee melkveebedrijven ineen te schuiven. Wat ooit in 2013 begon met een aantal dikbillen werd in 2018 het echte werk. Toen kocht de boer 30 rood- en zwartbonte koeien. Nu melkt Jaap met zijn neef en vader zo’n 230 koeien en als we het jongvee erbij optellen is dat nog eens 50 extra. Dat is bijna een koe per anderhalve hectare.

Natuurboer

Jaap is natuurboer. Dat houdt in dat hij weidevogelbeheer combineert met zijn boerenbedrijf. Weidevogelbeheer is een gelijkwaardige nevenfunctie van zijn activiteiten. Dagelijks is hij te vinden op en om het water van de Eilandspolder. Zo kan hij met eigen ogen zien hoe het land en zijn vee erbij staan. Hij zorgt ervoor dat greppels die droogvallen vernat worden door het boezemwater dat hij zelf oppompt. Zo ontstaat een plasdraslandschap waardoor de kluut en grutto welig tieren.

Hij haalt het riet weg waar nodig, verwijdert bosschages en maait het gras pas als hij zeker weet dat er geen vogel broedt of een hazenfamilie een nestje heeft. De vos is de predator waar hij last van heeft. Vossen kunnen als ze in het gebied zitten in een paar uur tijd het weidevogelbeheer van jaren verstoren.

Peilbeheer

Jaap heeft het waterschap nodig bij het uitvoeren van achterstallig onderhoud van de baggerwerkzaamheden en bij het peilbeheer. ‘Het zou geweldig zijn om een proef te mogen doen met een hoger peil voor een aantal percelen in de maanden maart tot en met juni. Dan hoeft Jaap niet al die greppels handmatig te vernatten maar blijft het water er mooi instaan,’ schrijft Water Natuurlijk over de komende werkbezoeken. Daarover gaat onder meer het gesprek op zaterdag 10 december.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen