Gemeente heeft aanbestedingen niet goed op orde

Foto: Stockvault.net / 2happy

Met ingang van volgend jaar moeten colleges alle baten, lasten en balansmutaties in de jaarrekening voorleggen aan de raad om te controleren of die voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Zaanstad heeft dat als vingeroefening ook dit jaar al gedaan, en vond een onrechtmatigheidsfout met een omvang van 3.000.000 euro.

 

Daarnaast bestaat er onduidelijkheid over in totaal 47.866.000 euro, maar  het college maakt zich daar niet ongerust over: het overgrote deel van de onduidelijkheid is te verklaren omdat er van de leveranciers van Wmo- en Jeugdzorg nog geen productieverantwoordingen zijn ontvangen. Daarbij gaat het om ruim 44 miljoen euro en hierdoor kan (nog) niet worden vastgesteld of de ingekochte prestatie ook daadwerkelijk is geleverd. De verantwoordingen worden begin 2023 verwacht.

Aanbestedingen

Zaanstad heeft de processen nog niet volledig op orde, zo bleek. Niet-Europese aanbestedingen worden decentraal uitgevoerd zonder een eenduidige werkwijze en het gevolg is dat documenten niet centraal worden bewaard en achteraf moeilijk opvraagbaar zijn. Het risico is dat blijkt dat een niet-Europese aanbesteding achteraf toch Europees had moeten worden aanbesteed, schrijft het college aan de raad. ‘Dit is uit de interne controle ook gebleken voor een aantal aanbestedingen. Hierdoor is een financiële fout ontstaan van drie miljoen euro, circa anderhalf procent van de totale inkopen over 2022.

PGB’s

Ook is duidelijk geworden dat binnen Zaanstad geen controles woren uitgevoerd op de  controleverklaringen van de prestatielevering van de uitgekeerde persoonsgebonden budgetten voor het inkopen van zorg. Het risico bestaat daarom dat het uitgekeerde PGB voor andere doeleinden wordt gebruikt dan waarvoor het bedoeld was. Een aanbeveling is om het toezicht hierop te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen