Bij sollicitaties reiskosten vergoed voor laagste inkomens

Foto: Flickr / Amtec Photos

Mensen met een bijstandsuitkering die niet solliciteren omdat ze de reiskosten niet kunnen betalen kunnen daarvoor een beroep doen op Werkom, volgens wethouder Natasja Groothuismink. Wie geen uitkering heeft maar wel hetzelfde probleem kan een beroep doen op het regionaal mobiliteitsteam.

Dat team biedt ook begeleiding bij het zoeken naar werk aan, loopbaanadvies, scholing, praktijkleren en hulp bij schulden. De gemeente heeft zelf geen regeling voor de vergoeding van reiskosten van sollicitanten, antwoordde de wethouder op vragen van de SP en de ChristenUnie. Die maakten zich er zorgen over dat mensen met de laagste inkomens in die positie blijven hangen omdat ergens op gesprek gaan te veel geld kost. De twee fracties werden daarop gewezen door de Werkgroep Sollicitatiekosten Metropool Amsterdam.

De stelling van de SP en CU dat ‘het vinden van een baan mensen uit de armoede kan helpen’ wordt door Groothuismink deels onderschreven: het kan maar het is geen één-tweetje gezien het toenemende aantal werkende armen. Zij adviseerde de vragenstellers Rebecca Gichuki en Hanneke Veurink-Malda om contact op te nemen met hun fracties in Den Haag om een eventuele landelijke regeling voor de vergoeding van reiskosten voor sollicitaties op te tuigen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen