De Groote Weiver, Theatermijn en Babel krijgen erkenning en structureel geld

Foto: Public Domain Pictures

De Groote Weiver, Theatermijn en Babel worden toegevoegd aan de culturele basisstructuur van Zaanstad, wat erkenning en de garantie van een structurele gemeentelijke subsidie betekent.

Het is de uitkomst van de evaluatie van de uit 2014 daterende Subsidieregeling amateurkunst en culturele activiteiten Zaanstad, die er toe leidde datde afgelopen drie jaar vierjarensubsidies verstrekt zijn aan 45 amateurkunstverenigingen en veertien kleine culturele organisaties. Daarnaast werden er jaarlijks nog 37 tot 45 subsidies toegekend voor incidentele culturele activiteiten.

Evaluatie subsidieregeling

De afloop van een eerste vierjarenperiode (2015-2018) is een goed moment om de regeling te evalueren. Bij deze evaluatieis ook de positie van enkele kleine organisaties meegenomen. De regeling is geëvalueerd met het Adviespanel cultuur Zaanstad, die de aanvragen voor subsidies beoordeelt op basis van de subsidieregeling, en met de verenigingen en organisaties die de afgelopen drie jaar van de regeling gebruik hebben gemaakt.

Bestaansrecht bewezen

De Groote Weiver kreeg de afgelopen drie jaar – en ook dit jaar nog – 20.000 euro subsidie, Theratermijn 20.678 en de stichting Babel 13.598 euro. De kleine culturele organisaties hebben hun bestaansrecht in die periode echter meer dan bewezen.

De Groote Weiver in Wormerveer vervult volgens het college een belangrijke rol bij de organisatie van culturele activiteiten in het noordelijke deel van Zaanstad, en heeft de ruimte voor de uitvoering. Sinds 2010 zit De Groote Weiver aan de Industrieweg in Wormerveer, na de verhuizing uit Krommenie. Het is een activiteitencentrum met een bar, eetcafé, kringloopwinkel, concertzaal, filmhuis en verhuurmogelijkheden. De Groote Weiver i wordt volledig door vrijwilligers gedragen wordt ondersteund door twee betaalde medewerkers.

Theatermijn wordt gezien als ‘een constante factor in het Zaanse culturele speelveld’, met een ‘spilfunctie binnen het Zaanse amateur-en professionele toneel en de Zaanse samenleving’. Door het overnemen van de activiteiten van het Zaans Centrum voor Amateurtoneel blijft Theatermijn ook in de toekomst een belangrijke taak binnen het amateurtheater vervullen.

Stichting Babel heeft door middel van tentoonstellingen, informatiebijeenkomsten, rondleidingen en debatten het Zaanse publiek betrokken bij ruimtelijke vraagstukken en architectuur, waaronder herbestemming. Elk jaar stelt Babel een ander thema centraal en dit jaar is dat ‘Zaanse eigen(zinnig)heid in de Metropoolregio’.

De activiteiten van Babel zijn voor de gemeente van belang omdat de nieuwe raad en het volgende gemeentebestuur de komende jaren de koers gaan uitzetten voor de ontwikkeling van Zaanstad binnen de MRA, schrijft het huidige college in een brief aan de raad, ‘met veel impact voor de bestaande kernen, wijken en buurten’. Babel, één van de organisaties die plek in het Cultuurcluster is toegedacht, bezit de expertise om ‘nieuwelingen’ daarin de weg te wijzen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen