Bullekerk loopt tegen tekort van 50.000 euro aan in 2023

Foto: Facebook / Cultureel Centrum Bullekerk

Cultureel Centrum Bullekerk in Zaandam dreigt volgend jaar 50.000 euro te kort te komen en vraagt de gemeente om financiĆ«le steun. Programmeur Ceciel Kockelmans, kwam de situatie uitleggen aan de gemeenteraad, maar weigerde vervolgens in te gaan op andere oplossingen: ‘Dat bespreek ik liever met de wethouder.’

Kockelmans sprak in mede namens het bestuur en directeur Niels Busch van de Bullekerk. Het tekort ontstaat omdat huisbaas Stadsherstel Amsterdam per 1 januari de huur verdubbelt nadat die vanwege corona juist gehalveerd was en door de sterk gestegen energieprijzen. Het kerkgebouw aan de Westzijde verwarmen is geen sinecure. Het culturele centrum draait tot nu toe zonder gemeentelijke subsidie, maar heeft zich door de inzet van onder andere zo’n 70 vrijwiligers in enkele jaren wel een onmiskenbare plek verworven in het Zaanse culturele landschap. Dit jaar worden 25.000 bezoekers verwacht en volgend jaar minimaal 30.000.

Overgangsregeling

De Bullekerk heeft er last van dat het college de vaststelling van de nieuwe Cultuurnota een jaar heeft doorgeschoven naar 2024. Deze nota’s worden vastgesteld voor vier jaar en de opening van de Bullekerk in de huidige vorm viel daar middenin. Nu er niet voor 2023 maar pas voor 2024 op papier komt te staan welke organisaties geld krijgen van Zaanstad wordt een overgangsregeling van kracht, waarin de Bullekerk volgens Kockelmans is opgenomen in de categorie ‘kleine culturele organisaties’ met een maximale subsidie van 25.000 euro. Daarmee dreigt dus een tekort van 25.000 euro.

Laagdrempelig

Of de Bullekerk het maximale bedrag ook werkelijk krijgt van Cultuurwethouder Wessel Breunesse staat nog niet vast, maar die kans lijkt wel groot. Een op het eerste oog gemakkelijke oplossing die door de raad werd aangedragen was om dan de prijs van de entreekaarten maar standaad met een euro verhogen, maar dat stuitte op weerstand bij Kockelmans. Het zou betekenen dat de Bullekerk haar streven om een laagdrempelige voorziening te zijn waar ook bezoekers met een kleine beurs zich aan cultuur kunnen laven moet loslaten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen