Toiletvriendelijk? Nee: plek 182 van 344 gemeenten

Foto: Piqsels / CC0

Zaanstad heeft de top 200 gehaald in het jaarlijkse onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting en de HogeNood-app naar de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. We eindigden op plek 182 met 457 punten. Het Zeeuwse Veere won met 824 punten, na een 27ste plek in 2021. Er staan 344 gemeenten op de lijst.

Op nummer twee staat dit jaar Utrecht, gevolgd door Schiermonnikoog, Alkmaar en Rotterdam. Veere ontvangt als eerste gemeente een rapportcijfer hoger dan een 8, meldt de stichting. ‘Veere heeft het heel goed gedaan: afgelopen jaar hadden ze al bijna een 7,’ aldus een woordvoerder. ‘Maar ze hebben er een flinke schep bovenop gedaan en zijn doorgestegen naar een 8,2. Op de landelijke ranglijst zijn ze 26 plaatsen gestegen, wat in de top van de lijst echt een prestatie is.’

Niet hoog op agenda

Zaanstad heeft het zo bekeken dus gemakkelijker om hogerop de lijst te komen, al heeft het onderwerp de afgelopen jaren weinig op de agenda gestaan. Zaanstad gokt vooral op de medewerking van winkels en de horeca om hun toiletruimtes ruimhartig te delen met het publiek, maar in de coronatijd was dat nu juist de slechtste oplossing voor het tekort aan openbare toiletten. Eén lichtpuntje was er wel: de voorziening die er eind mei vorig jaar bij de Hempont is gekomen.

Dalers en gezakten

De grootste stijger dit jaar is de gemeente Geldrop-Mierlo in Noord-Brabant, die van plek 310 naar plek 185 klimt. De grootste dalers zijn de Friese hoofdstad Leeuwarden  en Haaksbergen in Twente: beide zakten 77 plaatsen. De minst toiletvriendelijke gemeenten zijn Rozendaal (Gelderland), Voerendaal (Limburg), Laarbeek (Noord-Brabant) en Blaricum (Noord-Holland). Zij krijgen een 0 als rapportcijfer.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen