Kosten zuivering rioolwater met 36 procent gestegen

Foto: Wikimedia / Marianne Cornelissen-Kuyt

Vanwege de hoge gasprijzen en dure chemicaliën stijgen de kosten van het waterschap  voor de zuivering van rioolwater met 36 procent. Dat is terug te zien in de stijging van de zuiveringsheffing in 2023. Voor huishoudens stijgt de waterschapsbelasting met maximaal 6,4 procent.

Voor eenpersoonshuishoudens met een huurwoning is dit zeven tot negen euro en voor woningeigenaren is dit gemiddeld zo’n 22 euro op jaarbasis, laat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier weten. Dat kiest er ondanks de sombere tijd toch voor om nu te investeren in de toekomst: in personeel, in datagestuurd werken en ook in groen gas. HHNK wil zo minder afhankelijk zijn van de opbrengsten uit belasting in weerbarstige tijden. De waterschapsbelasting stijgt in 2023 wel, maar niet de volledige kostenstijging wordt doorbelast. Het schap gaar ook de eigen reserves aanspreken.

Kwijtschelding

Om de inwoners die het zwaarst getroffen worden door de hoge inflatie tegemoet te komen, gaat het hoogheemraadschap het kwijtscheldingsbeleid verruimen. Wie wat meer spaargeld heeft, kan daardoor mogelijk toch in aanmerking komen voor kwijtschelding, staat in de gisteren door het bestuur goedgekeude begroting.

 

HHNK kon tot op heden weinig anders dan belastingen verhogen als de kosten stegen. Portefeuillehouder Saskia Borgers ziet dat in de toekomst graag anders: ‘We onderzoeken verdienmodellen om niet alleen afhankelijk te zijn van de belastingopbrengst.’ Afgelopen jaar bleek het al een zegen dat op terreinen van rioolwaterzuiveringen ruim 22.000 MWh aan zonne-energie werd opgewekt, die dus niet hoefde te worden ingekocht tegen torenhoge prijzen.

HHNK kiest ervoor nu ook te investeren in de productie van groen gas. Op drie rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt al biogas geproduceerd door zuiveringsslib te vergisten. Om dat biogas op te werken tot groen gas, worden de komende periode installaties gebouwd. Groen gas is duurzaam alternatief voor aardgas. Ook wil het schap aan de slag met windenergie.

Data en techniek

HHNK investeert ook flink in datagedreven werken en nieuwe technieken en andere werkwijzen om het complexe werk beter te kunnen uitvoeren. Dat leidt ertoe dat er meer informatie beschikbaar komt om nu en straks betere keuzes te maken. Aan de ene kant gaat het bijvoorbeeld om de beschikking over een realtime waterbeeld om in te kunnen grijpen als wateroverlast dreigt. Maar het gaat ook om het verzamelen van data via drones, sensoren en satellieten waarmee bijvoorbeeld de kwaliteit van dijken kan worden beoordeeld of de schouw van de sloten kan worden ondersteund.

Personeel

Omdat de taken van waterschappen steeds uitgebreider en complexer worden, is er ook meer en ander werk te doen. Daarom gaat het schap investeren in personeel. In eigen opleiding en training maar ook in het werven van nieuwe medewerkers. ‘We hebben te lang gedacht dat we met ons personeel steeds meer werk konden verzetten. De rek is er nu echt uit. Gelukkig zijn we een aantrekkelijke werkgever en het blijkt dat veel mensen het leuk vinden om bij ons te komen om te werken aan uitvoeringsprojecten die zichtbaar zijn in hun eigen omgeving,’ zegt Borgers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen