Strooiveldje voor kindjes die geboorte niet haalden opgeknapt

Foto: Publicdomainvectors.org

Het Zaans Medisch Centrum en het Crematorium Zaanstad hebben het gezamenlijk opgeknapte strooiveldje voor overleden kindjes heropend. Daar wordt de as verstrooid van kindjes met een zwangerschapsduur tot 24 weken oud die in het ZMC zijn overleden en daarna gecremeerd.

Voor ouders is een miskraam vaak een zeer emotionele gebeurtenis die veel impact heeft op hun leven. Onder de 24 weken is er geen verplichting tot een persoonlijke uitvaart en het ZMC en het Zaans Crematorium verzorgen daarom een gezamenlijke crematie wanneer ouders daarom vragen. ‘Toen we een melding kregen van bezoekers bij het crematorium dat het strooiveldje er verwaarloosd bij lag, zijn we in actie gekomen. Het crematorium had toevallig op hetzelfde moment bedacht dat het tijd was voor een opknapbeurt. Dat kwam precies goed uit qua timing,’ aldus verpleegkundige obstetrie-gynaecologie Miranda Boom op de website van het ziekenhuis.

Handen uit de mouwen

Omdat er geen budget beschikbaar was ging zij op vrijwillige basis aan de slag met haar collega’s Irene Loor, Linda Vlug en Madelon Cordes om een monument te maken van keramiek. De vlinders op het kunstwerk vormen een symbool voor de overleden kindjes. Op de plaquette bij het monument staat ‘Vlinders, aanwezig in afwezigheid’. De vakgroep gynaecologie sponsorde de materialen voor het monument en NH Vormgevers de plaquette. Het crematorium vernieuwde het grasveld en zette een mooie haag neer.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen