Tegen de 200 arrestaties bij klimaatprotest Schiphol

06 nov 2022, 8:38 Actueel
screenshot 20221106 083621
De marechaussee heeft op Schiphol tegen de 200 mensen gearresteerd in verband met klimaatacties op Schiphol Oost , zegt een woordvoerder van de marechaussee. Volgens hem zijn de arrestanten 'één voor een geregistreerd en geïdentificeerd'. Daarna beslist het Openbaar Ministerie wat er met ze gebeurt.
Een woordvoerster van het OM verwacht daar pas na het weekend iets over te kunnen zeggen. De gearresteerde demonstranten zijn overgebracht naar onder meer de Koningin Máxima-kazerne en andere locaties op of bij Schiphol. 'Ze hebben met z’n allen een strafbaar feit gepleegd,' aldus de woordvoerder van de marechaussee. De activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion kwamen gistermiddag na het doorzagen van een hek het terrein van Schiphol Oost op, waar vandaan de zaken- en privévluchten met kleine vliegtuigen worden afgehandeld. Een deel van de actievoerders ketende zich vast aan een aantal toestellen, andere fietsten rond op het platform. Medische vluchten en ander vliegverkeer hebben geen hinder ondervonden van de acties .

Lawaaiprotest

Eerder op zaterdag was er ook een actie op Schiphol Plaza, het winkelgedeelte van de luchthaven. Demonstranten van onder meer SOS-Zaanstreek eisten daar met een lawaaiprotest dat Schiphol verduurzaamt. Greenpeace en Extinction Rebellion zeggen trots te zijn 'op iedereen die vandaag vreedzaam in actie kwam tegen onnodige luxe-vluchten met privévliegtuigen'. 'Deze actie laat zien dat mensen het niet meer pikken dat de luchtvaart niet aan banden wordt gelegd,' aldus een woordvoerster van Greenpeace.
[embed][/embed]