Architect Jaap Schipper centraal in naar hem vernoemde lezing

Jaap Schipper.
Jaap Schipper.
Foto: Babel

Het Zaans architectuurplatform Babel brengt woensdag 14 december in de Bullekerk een eerbetoon aan de Zaanse architect Jaap Schipper (1915-2010). Dat gebeurt met de première van een documentaire en een lezing.

Schipper heeft een allesbepalende rol gespeeld in de oprichting en bouw van de Zaanse Schans. Door zijn inzet is de Zaanse houtbouw zichtbaar gebleven en vandaag de dag een trekpleister voor internationale toeristen. Aan de hand van een drietal interviews en historisch beeldmateriaal vormt zich in de documentaire van Wendy van Wilgenburg een beeld van deze veelzijdige architect. In de documentaire delen Piet Nugteren, Jan Piet Bloem en Jan Zijlstra persoonlijke herinneringen met interviewer Hans Luiten.

Lezing

Aansluitend wordt de eerste Jaap Schipperlezing uitgesproken door Pablo van Lugt en Atto Harsta. Van der Lugt en Harsta zijn experts op het gebied van bouwinnovatie en auteurs van de internationale bestseller De Houtbouw Revolutie. Ze praten de aanwezigen bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van houtproducten en duurzame houtbouw, met name op het gebied van ‘mass timber’, waarmee hout definitief op de kaart staat als duurzame en natuurlijke vervanger van bouwmaterialen als beton en staal.

Legaat

In 2019 ontving Babel een legaat van de erven Jaap Schipper om het goede werk voort te zetten. Dit legaat stelt het platform in staat om jaarlijks een lezing te organiseren waarvoor aansprekende sprekers worden uitgenodigd. Babel start nu  een nieuwe traditie om jaarlijks de actualiteit rondom houtbouw te agenderen. De Jaap Schipperlezing slaat de brug tussen de klassieke Zaanse houtbouw naar de moderne toepassingen.

Woensdag 14 december, start 19:00 uur (stipt) in Cultureel Centrum Bullekerk, Westzijde 75 in Zaandam. De eindtijd is 21:30 uur, met een borrel na afloop. U kunt zich vrijblijvend aanmelden via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen