Vragen PvdD over groot aantal muizenvallen in stadhuis

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De Partij voor de Dieren is bedroefd dat in het stadhuis ‘in groten getale’ muizenvallen zijn geplaatst. Mocht er gif in de vallen zitten dan vindt de partij de situatie nog kwalijker. Raadslid Melchior Mattens stelt er vanavond vragen over.

Ook gifloze vallen zijn ernstig, houdt hij het college dan voor: in de Nota dierenwelzijn staat dat de gemeente voorstander is van een diervriendelijke methode van plaagdierbestrijding. ‘Voedselvallen waar muizen in terechtkomen zijn alleen diervriendelijk wanneer deze actief worden beheerd, dat wil zeggen dat er minstens één keer per dag gecontroleerd wordt of er een muis in gevangen zit.’ Dat gebeurt niet, constateert Mattens, waardoor er een gerede kans bestaat dat gevangen muizen door uitdroging om het leven komen.

Vriendelijke wezens

‘Muizen zijn vriendelijke sociale wezens die ons mensen geen vlieg kwaad doen.
Muizen komen bijna overal voor en bestrijding van muizen is dan ook alleen iets voor
de schijn: de populatie neemt er niet door af, alleen worden er wel individuele muizen
op een gruwelijke manier vermoord. Bronmaatregelen door onder andere goed op te letten dat afval en voedsel in het stadhuis niet gemakkelijk in de handen van muizen kunnen komen is belangrijk. Echter het voorkomen dat er muizen zijn is onmogelijk,’ schrijft Mattens.

Het plaatsen van muizenvallen draagt volgens hem bij aan het onterechte beeld dat muizen dieren zijn waar je bang voor moet zijn, hetgeen geheel onterecht is. Hij wil uitleg over de geplaatste vallen die tegen het eigen beleid ingaan en hoe de gemeente dergelijke zaken in de toekomst gaat aanpakken. De vraag die ons bezighoudt stelt hij niet: waarom was het opeens nodig om door het hele stadhuis muizenvallen te plaatsen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen