Tekeningen Rein Stuurman nog immer nuttig bij tuinvogeltelling

In bijna elke tuin aanwezig: de koolmees.
In bijna elke tuin aanwezig: de koolmees.
Foto: Nationale Vogeltelling

Dit weekeinde is de Nationale Tuinvogeltelling. Er zijn al veel vogels geteld: om twaalf uur vanmiddag hadden 8327 deelnemers 97372 vogels gespot en meldde H. van de Ven: ‘Wat een verschil met de afgelopen jaren, zoveel vogels heb ik nog nooit geteld.

Rein Stuurman

Het Gemeentearchief Zaanstad twitterde voor de gelegenheid enkele tekeningen van de onvolprezen Zaandamse tekenaar, schilder, aquarellist, houtgraveur, beeldhouwer en boekbandontwerper Rein Stuurman (Zaandam, 6-11-1900 – Laren, 12-09-1984), wiens tekeningen zijn onder meer te zien zijn in 142 kinderboeken.

Stuurman is echter vooral bekend geworden door zijn illustraties in het boek Zien is kennen!, een vogeldetermineergids van N. Binsbergen en D. Mooij uit 1937, waarin 360 aquarellen worden getoond. Het boekje met de drukknoopsluiting was heel lang hét naslagwerk voor vogels. Na deze gids is er nauwelijks nog een vogelboek verschenen zonder de illustraties van Stuurman.

Jac. P. Thijsse

Stuurman illustreerde voor Jac. P. Thijsse ook de vierde druk van Het vogelboekje met acht gekleurde platen en vele pentekeningen. In 1969 werden zijn aquarellen samen met illustraties van Theo van Hoytema en Jan Gerard Keulemans gebruikt voor de vernieuwde zesde druk van Het Vogeljaar, met de oorspronkelijke tekst van Thijsse uit 1904.

Vandaag en morgen nog tellen

Iedereen kan de rest van deze dag en morgen nog meedoen aan de tuinvogeltelling: een half uur met een pen in de aanslag voor het raam om alle vogels in de tuin of op het balkon te identificeren en de aantallen te noteren is genoeg. Lees hier meer.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen