‘Herroep besluit referendum windmolens onmogelijk te maken’

Foto: Wikimedia / Rodeleeuw

De Hoor- en Adviescommissie heeft geadviseerd om het besluit van Provinciale Staten om geen referendumverzoeken over de Omgevingsverordeningen van de provincie mogelijk te maken te herroepen. Een particulier en de Stichting Windalarm maakten bezwaar teen referendum ggen dat besluit, omdat zij een referendum wensen over de afstandsnorm voor windturbines.

De overwegingen van de commissie zijn overwegend juridisch van aard, maar het is de leden ook opgevallen dat de provincie in haar motivering van de afwijzing van het referendum de eigen verordening ter discussie stelt. Zo worden de kosten van het organiseren van een raadpleging geoemd, maar die zouden irrelevant moeten zijn. Ze ‘kunnen wel een punt van discussie zijn bij de vraag of een referendumverordening ingesteld wordt – of behouden blijft – of niet, maar kunnen geen overweging zijn bij het al dan niet toewijzen van een referendumverzoek. Het houden van een referendum wordt immers niet voor niets mogelijk gemaakt,’ krijgt Noord-Holland een tik op de vingers.

Raadgevend, maar ook weer niet

De provinciale referendumverordening is raadgevend is, maar ook daar zet de commissie vraagtekens bij. Artikel 64 zegt dat wanneer onherroepelijk is vastgesteld dat een referendum heeft geleid tot een afwijzing, Gedeputeerde Staten zo snel mogelijk bij Provinciale Staten een voorstel moeten indienen ‘dat uitsluitend strekt tot intrekking van het besluit of tot regeling van de inwerkingtreding van het besluit’. ‘Daarmee is het referendum niet zo raadgevend als de naam doet vermoeden,’ zo wordt geconstateerd.

Naar de rechter

Provinciale Staten nemen nog dit jaar een beslissing nemen over het bezwaar en het advies van de commissie. Tegen die beslissing kan vervolgens desgewenst in beroep worden gegaan bij de bestuursrechter. De Stichting Windalarm wilde met het verzamelen van handtekeningen voor een referenduminitiatief voorkomen dat aanvullende regels voor het plaatsen van windmolens in Noord-Holland zouden vervallen. De minimale afstand tussen windturbines en woningen en natuurgebieden is in onze provincie teruggegaan van 600 naar 300 meter, wat ook gevolgen kan hebben voor Zaanstad gezien de door Amsterdam geplande molens bij de Noorder IJplas.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen