Volgend voorjaar weer ‘buffet’ voor bijen en andere dieren

Foto: Gemeente Zaanstad

Door de hele gemeente zijn bollen geplant in bermen of is een bloemenmengsel ingezaaid zodat komend voorjaar weer een lang, fleurig, bijna aaneengesloten lint ontstaat waar (wilde) bijen, andere insecten en vogels zich te goed aan kunnen doen.

Door een grote diversiteit in geschikte inheemse soorten kunnen de bijen – en ook andere bestuivers en insecten zoals vlinders – het hele jaar door voldoende stuifmeel en nectar verzamelen, waardoor hun levenskansen toenemen. Ook veel andere dieren zoals insecteneters profiteren daar weer van mee. Het bollenlint loopt via de Poelenburcht langs de Twiskeweg, De Weer, de Vermiljoenweg, de Heijermansstraat, de Prins Bernhardrotonde, de Vincent van Goghweg, de Provincialeweg, de Rosariumlaan en stopt in het Agathepark in Krommenie. Ook in het Volkspark, het Kogerpark en het Agathepark is gezaaid en geplant.

Kleur in de wijken

De gemeente heeft gekozen voor verschillende soorten planten en bloemen, waaronder narcissen, krokussen, sieruien en camassia. De keuze voor verschillende soorten was bewust, omdat ze op verschillende momenten in het jaar bloeien. Dat gaat naar verwachting tot half juni door. De volgende stap is de aanleg van Bio-steps: plaatsen waar een optimaal leefgebied wordt gecreëerd voor bepaalde soorten fauna. In zo’n leefgebied kan voortplanting plaatsvinden, kan de soort rusten en overwinteren.

Zaanstad wil verder ook meer kleur aanbrengen in de wijken voor meer biodiversiteit en  een bijdrage leveren aan klimaatadaptatie door meer vaste planten in de grond te zetten. Op drie plekken zijn daarvoor proefvakken ingericht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen