Komende dinsdag gedeeltelijke verduistering van de zon

Foto: Pixabay / Voffka Offka

Volgende week dinsdag krijgen we een gedeeltelijke zonsverduistering. Op 25 oktober gaat de zon gedeeltelijk schuil achter de maan. Volgens Weer Online is het hoogtepunt van de verduistering om 12:05 uur, als bijna een kwart van de zon is afgeschermd.

De zonsverduistering duurt zo’n twee uur; de eerste waarnemingen ervan beginnen al rond 11:00 uur. Bij een zonsverduistering lijkt het alsof er een hap uit de zon wordt genomen. De bovenkant wordt als eerste afgeschermd. Daarna beweegt die hap naar de linkerkant van de zon. De laatste keer dat we hier een gedeeltelijke zonsverduistering konden zien, was vorig jaar. Daarvoor was er in 2015 voor het laatst een gedeeltelijke verduistering.

Let op de ogen

Echte fans moeten alvast hun agenda erbij pakken, want op 12 augustus 2026 staat er namelijk een bijna volledige zonsverduistering op de planning. In delen van Noord-Spanje en IJsland is deze dan zelfs helemaal verduisterd. Wiennaar de zonsverduistering wil kijken moet goed op zijn of haar ogen passen. Recht in de zon kijken kan het netvlies onherstelbaar beschadigen en blijvende blindheid of slechtziendheid betekenen. Het verraderlijke is dat je dit niet voelt: er zitten namelijk geen pijngevoelige zenuwen in het netvlies.

Eclipsbril

Een gewone zonnebril gaat bij een zonsverduistering niet helpen. Aangeraden wordt om een eclipsbril te gebruiken – een kartonnen brilletje met een speciale zonnefilterfolie. Gebruik alleen brillen die speciaal voor de zon ontwikkeld zijn. Andere brilletjes kunnen onzichtbare maar schadelijke straling doorlaten. Denk aan infrarood en UV. Gebruik een eclipsbrilletje ook zeker niet om mee door een verrekijker of telescoop naar de zon te kijken. Door de lenzen van deze apparaten brandt de zon direct een gat in de folie en worden de ogen alsnog beschadigd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen