Ophokplicht weer van kracht voor alle vogels en pluimvee

Foto: Wikimedia

In heel Nederland is weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten ingesteld. Niet alleen commerciële houders moeten hun pluimvee binnen houden, maar ook hobbyhouders, zo heeft de nieuwe landbouwminister Piet Adema bekendgemaakt.

‘Het hoge aantal besmettingen maakt helaas duidelijk dat extra voorzorg nodig is,’ schreef hij gisteren aan de Tweede Kamer. De afgelopen twee maanden zijn er bij zowel commerciële pluimveehouderijen als bij hobbyhouders in diverse regio’s uitbraken geweest. Dagelijks zijn er nieuwe meldingen van dode wilde vogels. ‘Het vogelgriepvirus is deze zomer niet uit Nederland verdwenen en de situatie zal met de komende vogeltrek niet verbeteren,’ aldus Adema. Normaal gesproken wordt de vogelgriep in de zomer niet meer aangetroffen, maar vorige herfst en winter raakten ‘uitzonderlijk veel’ vogels besmet, zei het kabinet eerder.

Vogeltrek

Daarom gold sinds oktober vorig jaar een landelijke ophokplicht, die steeds verlengd werd. Eind juni kondigde het kabinet aan dat bedrijven hun pluimvee in sommige regio’s niet meer binnen hoefden te houden. Maar het gevaar voor verdere verspreiding van het vogelgriepvirus is de laatste weken groter geworden, ook in regio’s waar al een ophokplicht gold. Bijkomend risico is de trek van wilde vogels, die deze maand op gang is gekomen en waarbij de trekvogels mogelijk nieuwe virusvarianten meenemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen