Aandeel jonge rokers hier relatief gering

Foto: Pexels / CC0

Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende twaalf- tot en met zestienjarigen met bijna een 40 procent, meldt prijsvergelijker Independer na onderzoek. Het aantal jonge rokers in Zaanstad dat minstens eens per week een sigaret opsteekt ligt op 3,8 procent, en daarmee steekt de gemeente gunstig af tegen andere in de provincie.

Nergens in Noord-Holland roken zo veel jongeren als in Gooise Meren: bijna één op de zes jonge inwoners (zestien procent) steekt hier minstens wekelijks een sigaret op. Ook in Laren (15,5) en op Texel (13,4 procent) kampen veel twaalf- tot en met zestienjarigen met een nicotineverslaving, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek van Independer.nl op basis van data van de GGD’en en het RIVM in de aanloop naar Stoptober, de maand die juist in het teken staat van stoppen met roken.

Vooral meer meisjes

In de top vijf van Noord-Holland staan verder Heemstede met 13,3 procent en Bergen met 12,9. In grotere gemeenten als Hilversum (9,8 procent), Haarlem (8,4) en ook Amsterdam (6,9 procent) is dit percentage veel lagerm en Zaanstad zit daar dus nog eens flink onder. Uit de landelijke cijfers blijkt dat vooral meisjes tijdens corona meer naar tabak zijjn gaan grijpen. Het aandeel dagelijks rokende meisjes nam tijdens de coronacrisis toe met 56,3 procent, onder de jongens gaat het om een stijging van 25 procent.
Bron: Independer
De analyse is gemaakt op basis van cijfers van het RIVM en de GGD.  Het GGD-onderzoek gaat niet bij alle regio’s op gemeente niveau, omdat er voldoende deelnemers moeten zijn geweest voor een representatieve steekproef. In 31 Noord-Hollandse gemeenten was dit wel het geval. Zestien gemeenten zijn hierdoor niet meegenomen in de vergelijking.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen