Kunstwerk ‘Community Table’ in Poelenburg vernieuwd

'Community Table' van de Amerikaanse kunstenaar Dennis Adams.
'Community Table' van de Amerikaanse kunstenaar Dennis Adams.
Foto: Gemeente Zaanstad

Het uit 1989 stammende kunstwerk Community Table van de Amerikaanse kunstenaar Dennis Adams in Poelenburg is vernieuwd. Jongeren uit de wijk maakten in opdracht van de gemeente nieuwe foto’s voor het kunstwerk, onder begeleiding van fotograaf en videomaker Lars Bezemer en FluXus.

Wethouder van Kunst en Cultuur Wessel Breunesse onthult het vernieuwde beeld op 26 september, samen met de jongeren en stadsdichter Reinier Fosch. Het beeld werd vorige eeuw gemaakt in opdracht van de Stichting Kunst in Openbare Ruimte Amsterdam en Zaanstad. Het kunstwerk als ontmoetingsplek, een tafel met foto’s, moest verwijzen naar oude en nieuwe identiteiten van de migrantengemeenschap in Poelenburg.

Het beeld moest na meer dan 30 jaar worden opgeknapt. Het oorspronkelijke idee van kunstenaar Dennis Adams was dat er foto’s van mensen in de panelen zouden komen. Tot de vernieuwing die maandag wordt onthuld, hebben er echter foto’s van gebouwen uit de buurt gestaan in het kunstwerk aan het Weerpad, naast de Poelenburcht.

Straatfotografie

‘Met de nieuwe foto’s komen we dus dichter in de buurt van de bedoeling van Adams, terwijl het kunstwerk ook weer actueler wordt.’ zegt Breunesse over de aanpassingen. Fotograaf en videomaker Lars Bezemer ging met een productieteam en jongeren uit de wijk op pad met als opdracht straatfotografie te maken. De pleintjes waar ze kwamen en waar ze bijnamen voor hebben werden te voet of met de step bezocht, zowel met mooi weer als in de regen. Op drukke en rustige momenten brachten ze het gebied in kaart,  spraken over grootouders die er woonden en over plekken waar ze kwamen met vrienden.

Reacties

Cookieinstellingen