Regenboog Sofa geeft Lobeliusstraat extra kleur en gezelligheid

Foto: Facebook / Social Sofa Zaanstad

De Lobeliusstraat in Zaandam heeft extra kleur gekregen met een Regenboog Sofa gemaakt door onder andere de bewonersgroep Buurtpunt uit Poelenburg, de meidengroepen Safija en Girlzz, leerlingen van het Pascal College via Local Heroes en een groep nieuwkomers uit de Achtersluispolder. Het doel van de betonnen bank is om mensen bij elkaar te brengen.

 

Kunstenaar Anas Thalesh uit Syrië voegde aan de voorkant het woord ‘Vrede’ toe in vijf talen en maakte een mooie vredesduif op de voorkant van de leuning. De Social Sofa kwam er in opdracht van de gemeente, en er wordt druk gewerkt aan meer banken. Bij  maakgemeenschap De Hoop in de Achtersluispolder wordt met vrijwilligers uit de noodopvang een sofa gemozaïekt en in winkelcentrum De Rozenhof doen zo’n 50 Oekraïense vrouwen hetzelfde. In Krommenie komt een sofa dankzij de wedstrijd Huurder aan zet van corporatie Parteon.

Doorslaand succes

Social Sofa Zaanstad was eigenlijk een tijdelijk project. Maar iedereen is zo positief dat besloten is om ermee door te gaan. Het Zaantheater haalde het idee uit Tilburg naar onze gemeente toen vanwege corona persoonlijke contacten sterk beperkt waren. De uitvoering is niet ingewikkeld: een betonnen chaise longue wordt door een team vrijwilligers ingelegd met mozaïek en die gezamenlijke inspanning btengt de deelnemers tot elkaar. De sofa’s worden geplaatst op een plek in de buitenruimte waar mensen zich uitgenodigd voelen om te gaan zitten en een praatje met elkaar te maken.

Reacties

Cookieinstellingen